Filmrecensie: I Want You Back (2022) Geregisseerd door Jason Orley


Door een relatiebreuk gaan is vrijwel nooit leuk te noemen. Is er een komedie over kijken dan wel leuk? Ja en nee. "I Want You Back" is echt wel vermakelijk, maar het blijft toch ook constant iets ongemakkelijks houden.

Een wat ongelukkige boodschap

Wanneer je de film heel serieus zou nemen zou je zelfs kunnen zeggen dat het één is die zegt dat het oké is om je ex te stalken en om je te roeren in hun nieuwe relaties. Want ja, in de kern is dat toch wel waar "I Want You Back" om draait. Dit is dan ook hetgeen waardoor de film toch constant iets ongemakkelijks blijft houden. Helemaal omdat het hier het grootste gedeelte van zijn komedie uit probeert te halen. Ongemakkelijkheid is juist ook iets wat een komedie enorm sterk kan maken, echter niet in dit geval omdat het simpelweg zelf niet doorheeft dat zijn concept één is die vrij ongemakkelijk is.

Maar als je dat serieus wilt nemen zal je ook alle andere boodschappen die de film uitdraagt serieus moeten gaan nemen. Dat is toch niet echt iets wat ik kan doen. Want hoe je het verder ook wendt of keert, het blijft een simpele komedie die verder echt niet enorm om zijn boodschap draait. Het is voornamelijk gemaakt om te vermaken en daar weet het gelukkig dan ook redelijk in te slagen.

Prima om te kijken

Wel heeft de film even wat tijd nodig om goed op stoom te komen. Maar wanneer de kaarten eenmaal geschud zijn en volledig duidelijk is welke richting de film op zal gaan met zijn verhaal, is het werkelijk prima om te kijken.

Tegelijk ook enorm voorspelbaar, maar op de juiste momenten weet het gelukkig wel alsnog genoeg verrassingen te bieden. Geen verrassingen die ervoor zorgen dat het verhaal uiteindelijk een andere kant op zal gaan dan je vooraf verwacht, maar wel verrassingen die de film nog altijd genoeg variatie mee weten te geven. Het is dan ook zekere geen trage film die constant in herhaling zou vallen, ondanks zijn vrij simpele opzet.

Soms grappig en herkenbaar

Het is niet zo dat iedere grap enorm geslaagd is. Ik zou zelfs willen zeggen dat het meerendeel van de grappen wat zwak zijn, maar het is het type film die constant grappen en grappige situaties op je af blifjt vuren, waardoor er iedere paar minuten wel altijd iets gebeurt wat je doen zal lachen.

Ondanks dat het echt niet allemaal even geslaagd is, is het schrijfwerk dan ook nog wel vrij aardig te noemen. Het weet de persoanges ook genoeg mee te geven, zonder verder over ze te willen oordelen. Ik denk dat het ook personages zijn waar iedereen wel iets van zichzelf in zullen gaan herkennen. Niet dat de film enorm realistisch te noemen is natuurlijk, maar het is fijn wanneer een film hier in weet te slagen, zodat het op zijn minst goed blijft om de personages gedurende de film te volgen.

Erg sterk gecast

Dat de personages goed werken heeft het uiteraard ook te danken aan zijn acteurs. 

De film is werkelijk erg sterk gecast, met Charlie Day als uitblinker. Het is een film waarin verder iedereen ook een goede natuurlijke klik met elkaar lijkt te hebben, waardoor alle onderlingen verhoudingen ook vrij goed weten te werken. Niet dat het de film enorm veel diepgang geeft, maar het geeft het toch wel iets extra's waardoor deze film beter weet te werken dan de gemiddelde genre-poging.

Leuk om te kijken

Het is zeker geen perfecte film en zoals gezegd blijft het ook echt wel iets ongemakkelijks houden. Het weet echter ook prima te vermaken en heeft een goede cast, waardoor het kijken van "I Want You Back" bovenal ook echt wel leuk blijft.

7/10


Bekijk trailer