Filmrecensie: Crimes of the Future (2022) Geregisseerd door David Cronenberg


Mensen die bewust een David Cronenberg film gaan kijken zullen over het algemeen wel weten wat ze kunnen verwachten. Zullen ze daardoor ook tevreden gaan zijn met deze film? Ja en nee. Het heeft een aantal interessante ideeën en typische Cronenberg momenten, maar tegelijkertjd blijft het ook een zeer afstandelijke film, zonder goede emoties waardoor je meegesleepd zal gaan worden.

Ook voor het juiste publiek geen geweldige film

Het is absoluut waar dat ik veel van de ideeën die deze film lijkt te hebben, beter uitgevoerd heb zien worden in andere filns. Het is niet per se iets wat direct enrom veel over de kwaliteit van de film zegt, maar het geeft wel aan dat het vol gemiste kansen zit en dat de uitvoering vaak wat te wensen overlaat.

Binnen zijn genre is het dus niet de meest sterke film, waar ook nog eens bijkomt dat de onderwerpen en benadering allemaal dingen zijn die de meeste gemidelde filmkijkers weinig aan zullen spreken. Er is nog altijd een publiek voor deze film, maar nee, voor niemand zal het kijken van deze film een echt onvergetelijke ervaring gaan zijn. Dat durf ik wel te stellen.

Oninteresssante benadering

Ik denk dat veel liefhebbers wel weer zin hebben in weer eens een keer een écht goede body-horror film, maar dat tot de conclusie gekomen moet worden dat ook deze nieuwste Cronenberg film te weinig te bieden heeft. Het shockeert niet goed, het prikkelt niet echt en zijn thema's zijn ook niet echt goed voer voor het brein te noemen. In de kern is het wellicht nog altijd diepgaand, maar door de benadering blijft de voornamelijk oninteressant om te kijken.

Voornaamtste probleem is dat er geen spanning wordt gecreëerd. Er staat te weinig op het spel en de film geeft je vrijwel wel geen reden waarom je ooit om de hoofdpersonen zou moeten geven. Thriller elementen die andere Cronenberg films vaak zo goed en beklemmend maken zijn vrijwel totaal afwezig, maar worden wel nodig gemist.

Dragelijk gemaakt door zijn acteurs

Eerlijk is eerlijk, zonder de goede acteurs zou deze film zelfs zeer waarschijnlijk helemaal een kwelling om te kijken geweest zijn. Ze weten dingen vaak nog wat diepte en betekenis mee te geven, ook al worden ze daarbij verder wel in de steek gelaten door het verhaal. 

Het is nooit vervelend om Viggo Mortensen in een hoofdrol te zien en veel van de andere acteurs, met name Kristen Stewart, laten hun veelzijdigheid zien, door rollen te vertolken die ze nog niet vaak in hun carrière vertolkt zullen hebben. Je zou absoluut kunnen stellen dat de film alsnog enigzins dragelijk wordt gemaakt door zijn acteurs.

Geen sterke eigen wereld

Je zou kunnen stellen dat Cronenberg films altijd meer om zijn achterliggende gedachtes en visuele elementen hebben gedraaid. Beide van deze elementen stellen alleen helaas dus wel wat teleur.

Ja, ook visueel gezien is de film niet eens heel interessant of geslaagd of te noemen. De praktische effecten zijn vaak mooi om naar te kijken, maar de film slaagt er maar niet in om er ook een geloofwaardige wereld mee te  creëren, waar je helemaal in op kunt gaan. Het leidt vaak zelfs wat af, ook doordat niet alles er even overtuigend uitziet.

Weet te weinig te bieden

De film sleept eigenlijk maar wat voort, zonder ooit goed of interessant te willen worden. Het kijken van de film weet zijn kijkers dan ook te weinig te bieden, zelfs voor de meest doorgewinterde Cronenberg liefhebber.

5/10


Bekijk trailer