Filmrecensie: The Boss Baby: Family Business (2021) Geregisseerd door Tom McGrath


Wat leuk begint, mondt al snel uit in absolute chaos. Dit klinkt wellicht niet ongebruikelijk- en zelfs passend en vermakelijk voor een film die over baby's gaat, maar het is het type chaos dat ervoor zorgt dat de film volledig ontspoort en "The Boss Baby: Family Business" een film maakt die slechts mondjesmaat vermaak weet te bieden.

Niet moeilijk om met het concept mee te gaan

Ja, ik geef toe dat dit de eerste 'Boss Baby film is die ik gezien heb. Dit lijkt uiteraard niet enorm uit te maken. Het is allemaal vrij simpel en rechtlijnig, al had ik absoluut wel wat moeite om het concept te begrijpen. Waarom baby's zich als volwassenen gedragen wordt niet echt uitgelegd, al denk ik niet dat de film beter geweest zou zijn wanneer ik deze uitleg wel zou hebben gehad.

Wat de verklaring ook is, het blijft uiteraard meer een concept waar je simpelweg in mee moet gaan, aangezien geen enkele uitleg dingen geloofwaardiger zal gaan maken. Het was ook niet enorm lastig om met het idee van de film mee te gaan, al zorgde het verhaal er alsnog voor dat dingen wel erg rommelig en lastig te volgen zijn.

Helpt zijn eigen kansen om zeep

Het is absoluut zonde. Want de film begon oprecht als een hele aardige genrefilm. Het was leuk, lief en vermakelijk. De dynamiek tussen de verschillende personages werkte prima en dingen werden ook nog eens redelijk goed opgebouwd, met de juiste emoties op de juiste plekken.

De film begint na dit begin echter al vrij snel een aantal afslagen te nemen waardoor het helemaal van het pad begint af te raken. Het wordt eoorm lastig en vervelend om te volgen. Niet omdat dingen zo ingewikkeld zijn, maar omdat het allemaal wel erg willekeurig is en in een moordend tempo op je wordt afgeschoten. De thema's die eerder nog vrij goed behandeld werden en sterk waren opgebouwd worden vrijwel allemaal de afgrond in geholpen.Wat overblijft is een film met een aantal zeer standaard boodschappen over familie, zonder enig gevoel. De intenties waren absoluut daar. De kansen ook. Maar de film had echter duidelijk andere prioriteiten, die het niet eens bijster sterk naar het scherm weet te vertalen.

Matig in elkaar

De humor is niet eens heel slecht. De personages en de animaties ook absoluut niet. Toch weet het als geheel maar heel matig te werken. Alle geslaagde elementen van de film weten het nauwlijks bij elkaar te houden. Het voelt ergens ook alsof er drie verschillende ideeën voor één film in het verhaal aanwezig waren, die constant door elkaar heenlopen en nooit goed samenkomen. Het zit de film enorm in de weg hoe het het ene moment een goede gezinsfilm is en het andere een absurde kinderfilm die over het scherm stuitert, waarbij het zich absoluut niet druk lijkt te maken over enig vorm van verhaal.

Zo is Jeff Goldblum werkelijk geweldig in de film, maar kan ik niet echt zeggen dat ik ook begrijp waarom hij de slechterik was en wat nou precies zijn intenties waren. Wellicht is het ook waar dat het me te weinig kon schelen, maar ook dat zal de film zijn eigen tekortkoming zijn geweest.

Alsnog ergens ook nog altijd vermakelijk

Ergens is de film een wat vreemd geval. Want ondanks dat het echt niet goed- en soms zelfs vrij vervelend om te kijken is, kan ik verder niet ontkennen dat het alsnog ook vermakelijk weet te zijn. Niet alleen maar voor jonge kinderen die weinig aandacht zullen hebben voor een goedlopend verhaal, maar kijkers in het algemeen.

Het is een film die zeker niet zonder zijn charme is. Ondanks dat zijn wereld af en toe vrij verwarrend en slecht werkt, weet het de film ook nog altijd veel vermaak te bieden, met een aantal leuke momenten, goed ontworpen personages, een sterke cast en fraaie animaties.

Sterke punten wegen niet op tegen de zwakke

Als geheel is de film echter absoluut niet zonder zijn tekortkomingen. Zijn sterke punten weten uiteindelijk ook niet op te wegen tegen zijn zwakke, waardoor ik de film dan ook niet aan zou kunnen bevelen.

5/10


Bekijk trailer