Filmrecensie: The Card Counter (2021) Geregisseerd door Paul Schrader


Eigenlijk wordt deze film maar door één ding goed en écht de moeite waard gemaakt. En dat zijn Oscar Isaac zijn aceerprestaties. Het verhaal weet verder maar weinig te boeien, ondanks dat het wel tal van interessante invalshoeken weet te creëren.

Frustrerend

Het is wat frustrerend. Iedere keer wanneer je denkt dat de film een interessante richting opgaat met het verhaal en een nieuwe interessante ontwikkeling erin weet te gooien, komt de film tot stilstand, om vervolgens ook vrijwel verder niets met deze ontwikkelingen te doen.

Frustrerend, omdat echt wel duidelijk was dat met slechts een aantal kleine aanpassing, dit echt wel een hele aardige film had kunnen zijn. Paul Schrader heeft echter toch behoorlijk wat steekjes laten vallen met zijn regie, waardoor de film echt nooit boven het niveau van een zeer gemiddelde uitsteekt.

Weet niet goed wat het aanmoet met zijn hoofdpersoon

In de kern blijft het ook echt wel een interessant idee. Een idee dat ook prima had kunnen werken, als het het aan had gedurfd om zijn hoofdpersonage iets verder te ontwikkelen. De absoluut drijvende kracht in het verhaal en de persoon die alle elementen goed samen had kunnen brengen en had kunnen laten werken. De ontwikkelingen werken nu echter niet omdat de hoofdpersoon niet goed mee lijkt te ontwikkelen. Hij blijft min of meer constant dezelfde persoon, waardoor de thema's van boetedoening en goed willen doen totaal niet uit de verf komen.

En nee, dit is zeer zeker niet Oscar Isaac zijn schuld. Zijn acteerwerk weet er namelijk voor te zorgen dat de film op een zeker niveau alsnog prima weet te werken en ook goed genoeg blijft om te kijken. Hij is erg sterk in zijn rol, wat het extra jammer maakt dat de film zelf niet goed weet wat het aanmoet met zijn hoofdpersoon.

Zeer gemiddeld

Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat de film uiteindelijk zo goed en interessant is als een film over kaartspelen kan worden. Het is dan ook zeker niet slecht om te kijken allemaal, maar het mist wel absoluut een goede diepere laag om het allemaal ook wat meer betekenis mee te kunnen geven.

De film zoals die nu is is niet enorm spannend, niet meeslepend en qua drama en emoties in het algemeen blijft het toch ook wat achter. Een film die niet vervelend om te kijken is, maar die je wel absoluut snel zal gaan vergeten. Enorm gemiddeld, alleen dus op Oscar Isaac zijn acteerprestatie na.

Geen sterke uitvoering van zijn concept

Geen hele sterke uitvoering, van verder wel een prima idee. Te oppervlakkig uiteindelijk om een indruk achter te laten, al wordt het ook niet zo slecht dat de film een absolute ramp om te kijken is. Verre van zelfs.

6/10


Bekijk trailer