Filmrecensie: The Other Side of Darkness (2022) Geregisseerd door Adam Deierling


Hoe slecht sommige films soms ook zijn, ze hebben meestal wel een duidelijk doel. Vermaak bieden met zijn actie en of komedie, of je bijvoorbeeld ontroeren met zijn drama. Ik zou echter werkelijk niet weten wat deze film exact probeerde te doen, wat ook de voornaamste reden is waarom het nooit goed om te kijken wil worden.

Van alles wat, maar eigenlijk ook helemaal niets

De film laat me voornamelijk in verwarring achter. Het is een hele hoop dingen tegelijk, maar tegelijkertijd ook helemaal niets. 

Het is eigenlijk continue wachten totdat de film zich tot iets ontwikkeld waar je je aan vast kunt houden. Is het een drama, is het een thriller, is het een avonturenfilm? Het is vaak van alles wat, zonder dat het zich goed op één ding weet te concentreren, waardoor het ook goed weet te werken. Dingen ontwikkelen maar matig, zonde echt ergens heen te gaan met zijn verhaal, personages en drama.

Het is dan ook geen toeval dat de film iets beter wordt om te kijken naarmate het richting zijn einde gaat, wanneer er eindelijk een duidelijke focus op een verhaallijn aanwezig is. Geen hele sterke verhaallijn, maar het is wel genoeg om je aandacht enigzins mee vast te houden.

Matige personages

Dat de film niet goed weet wat het is, of überhaupt zou willen zijn, zorgt ervoor dat de film erg matig om te kijken is. Het is niet interessant, niet spannend, niet meeslepend. Het kan je allemaal simpelweg weinig schelen wat er met de personages gebeurt, of wie ze überhaupt zijn.

De personages zijn ook een rare mengelmoes van enorme cliché personages en personages die eruitzien en aanvoelen als personages die in een geheel andere film thuishoren. Dat ze allemaal niet gespeeld worden door de beste acteurs helpt uiteraard ook niet echt in dit geval.

Meer amateuristisch

Het is ook overduidelijk een film die met een minimaal budget in elkaar is gezet. Eentje die ook meer tegen een amateuristische poging aanleunt, wat niet alleen duidelijk wordt met zijn acteerwerk, maar ook hoe de film eruitziet en voortvloeit. Dit is allemaal echter ook geen excuus. Het is prima mogelijk om een goede film in elkaar te zetten met minimale middelen tot je beschikking. Je moet dan echter wel naar je middelen handelen. Het is wellicht waar dat deze film dan ook wat teveel hooi op zijn vork had genomen.

Los van het verhaal heeft de film ook absoluut niet een goed tempo. De film sleept zich vaak enorm voort, zonder dat er iets gebeurt en zijn montage, camerawerk en geluid zorgt er voor dat je nooit helemaal lekker in de film kunt komen.

Het is zelfs enigzins lachwekkend hoe de film enorm bombastische muziek heeft, alsof je naar een Lord of the Rings film zit te kijken, terwijl er werkelijk vrijwel niets in de film gebeurt. Behoorlijk botsende contrasten, waar de film vol mee zit en dit slechts één voorbeeld van is.

In vrijwel alle opzichten geen hele goede film

Ondanks dat de film beter wordt richting zijn einde blijft het als geheel teveel een wirwar van genres, zonder dat het goed één ding weet te zijn. Daar is het veel te matig voor in elkaar gezet, in vrijwel alle opzichten.

4/10


Bekijk trailer