Filmrecensie: Initiation (2020) Geregisseerd door John Berardo


Laten we ons alsjeblieft altijd blijven verzetten tegen middelmaat. Ondanks dat de film wel pogingen doet om origineel te zijn, doet het dit voornamelijk door clichés uit verschillende genres te pakken. De film is uiteindelijk dan ook echt niet meer dan een ratjetoe van ideeën, waarvan geen één ooit goed tot zijn recht weet te komen.

Ineffectieve mengelmoes

Het begint als een zeer typische slasher met schooltieners, waarna het echter al snel besluit om de typische genre elementen achter zich te laten en voor een meer thriller-achtige benadering te gaan. In zekere zin is vrijwel iedere slasher ook altijd een whodunit, maar deze film nog net even iets meer.

Een mengelmoes van veel verschillende ingrediënten dus, zonder ook goed gebruik te maken van de sterkste elementen uit deze genres. Voor een slasher is het zeker niet bloederig en vermakelijk genoeg en voor een thriller weet het verhaal nooit sterk- of heel meeslepend te werken. Door zijn warrige benadering is het vernamelijk een hele ineffectieve film te zijn.

Een prettige stijl

En dat terwijl de film er nog wel altijd alleraardigsts uit weet te zien. De stijl van de filn is echt zeer prettig te noemen en het oogt ook zeker niet goedkoop. Het doet je soms haast denken dat je ook naar een goede film zit te kijken, maar schijn bedriegt. Toch zijn het dingen als dit, die nog altijd duidelijk maken dat er wel degelijk talent betrokken was bij deze film. Het is dan ook absoluut niet de ergste film die je ooit zou kunnen gaan zien.

Leuk idee, maar nee

De benadering van zijn verhaal is echter dus een stuk minder prettig noemen. Naast dat het vaak warrig is, werken veel dingen simpelweg ook niet heel erg goed. Zo is het idee om de personages voornamelijk via social media met elkaar te laten communiceren leuk, origineel en hip op papier, maar naar een tijdje begint het wel je neus uit te komen. 

Er is een goede reden waarom personen in films vaak nog altijd 'ouderwets' tegen elkaar praten in het eggie of via de telefoon. Wanneer je constant berichten op het schem moet lezen krijg je toch al snel het idee dat je beter thuis had kunnen blijven, of krijg je zin om thuis op de bank je eigen telefoon te pakken, om zelf door Instagram en WhatsApp te scrollen.

Voornamelijk zelfs erg saai te noemen

Met al zijn verschillende ideeën is het ook een wonder te noemen dat de film het alsnog voor elkaar weet te krijgen om voornamelijk erg traag en zelfs saai te zijn. Er gebeurt werkelijk vrij weinig in het verhaal en dingen weten zich nooit heel erg leuk of interessant te ontwikkelen, zo ook niet zijn personages.

Niet de moeite waard

Nee, het is absoluut beter om deze film links te laten liggen, al is het dus ook niet de slechtse die je ooit zal gaan zien. Het weet echter te weinig te bieden waardoor het ook daadwerkelijk ooit de moeite waard is om te kijken.

5/10


Bekijk trailer