Filmrecensie: Belfast (2021) Geregisseerd door Kenneth Branagh


Het is soms wat lastig om iets zinnigs over een film te zeggen. Zo is "Belfast" zeer zeker niet slecht, maar kan ik er ook weinig aan ontdekken waardoor ik zou kunnen zeggen dat het ook een sterke film is om te kijken.

Misschien moet je er meer Noord-Iers voor zijn

Voor iemand die rond dezelfde tijdsperiode was opgegroeid in Noord-Ierland is het ongetwijfeld een herkenbare en daardoor ook meer fascinerende en effectieve film. Voor iedereen voor wie dit niet het geval was zal het toch iets moeilijker zijn om je ook gegrepen te voelen door het verhaal.

Het verhaal zelf doet namelijk te weinig met zijn drama en personages om de meer 'neutrale' kijker te boeien, doordat het teveel op twee gedachten lijkt te hinken.

Geen goede realistische benadering

Onder het oppervlakte zit er echt wel een goed en fascinerend verhaal verborgen in deze film. Het probleem zit hem echter in de manier waarop deze verteld wordt.

Ten eerste is alles echt enorm zwart-wit (no pun intended) in het verhaal. Er is vaak weinig ruimte voor nuance. Wanneer iets slecht gaat, gaat iets slecht en wanneer één ding fout gaat, kun je er de donder op zeggen dat dingen als snel nog veel slechter zullen gaan worden.

Allemaal prima voor een realistische film, maar iets waar deze film te gelikt en 'gemaakt' voor aandoet. Het is een film die vaak liever een artistieke benadering kiest, in plaats van een meer rauwe en realistische. Het feit dat de film in zwart-wit is voegt wel iets toe aan zijn authenticiteit, maar dus alleen tot op zekere hoogte.

Voelt meer als een toneelstuk soms

Het feit dat de dialogen niet heel natuurlijk aanvoelen helpt ook niet. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar de manier waarop de dialogen geschreven zijn doet me vermoeden dat het script van Kenneth Branagh oorspronkelijk bedoeld was voor het toneel. Het heeft absoluut iets theatraals en overdreven. Mensen zeggen dingen om iets over te brengen, in plaats van ze simpelweg te laten zien, zoals toch beter bij het medium film past.

De dialogen zorgen er ook voor dat de acteurs af en toe wat lopen te worstelen. De film is absoluut een mengelmoes van geweldig geacteerde momenten en momenten die zo matig geacteerd zijn, dat ze je volledig uit de film halen. Het was ook een enorme gok om het verhaal door de ogen van een jong personage te vertellen, gespeeld door de jonge debuterende Jude Hill. Zeker ook geen acteur die de film goed weet te dragen en het feit dat het verhaal door de ogen van een jong kind wordt verteld zorgt er daarnaast voor dat het zware drama nooit goed tot zijn recht komt. De contrasten van jeugdige onschuld en naïviteit botsen teveel met de gebeurtenissen uit deze film. Had de hoofdpersoon een jaar of 8 ouder gemaakt en dingen hadden er heel anders uit kunnen zien.

Niet slecht, maar zeker niet goed geslaagd

Het is zeker geen slechte film, maar wel één waar ik toch vaak wat moeite mee had, doordat het uiteindelijk niet heel sterk verteld wordt. "Belfast" is bij vlagen prachtig, maar over het algemeen heb ik er toch teveel moeite mee om er ook dingen in te ontdekken die het als geheel ook volledig de moeite waard maken.

6/10


Bekijk trailer