Filmrecensie: Cheaper by the Dozen (2022) Geregisseerd door Gail Lerner


Het probleem met deze film is niet zozeer dat het een onnodige remake is, maar Disney moet toch wel echt op gaan passen met deze enorm verwaterde remakes/reboots van (cult)klassiekers. Ook wanneer je deze film volledig los van alles bekijkt kan niet anders dan tot de conclusie gekomen worden dat het een behoorlijk doelloze film is, die zelf ook niet goed weet wat hij wil zijn.

Geen duidelijke doelgroep

Het grootste probleem met de film is dat het niet voor een duidelijke doelgroep gemaakt is. Het mist absoluut een doel en richting. De film is veel te kinderachtig voor volwassenen, maar tegelijk ook te serieus en simpelweg totaal niet leuk voor jonge kinderen. Er is totaal geen balans tussen de humor, het verhaal en zijn personages.

Het maakt de film niet per se gelijk verschrikkelijk om te kijken, maar er is ook niets aan de film waardoor ik het ooit aan kan bevelen, aan wie dan ook.

Mist focus

Er zijn genoeg dingen gaande in de film (dat kan natuurlijk ook haast niet anders met een familie van 12 personen die in 1 huis wonen), maar de film lijkt maar niet te kunnen kiezen voor één duidelijke hoofdverhaallijn. In plaats daarvan focust het op af en toe een beetje op steeds één ding.

Ik ken niet de geschiedenis achter het maken van deze film, maar het is geen onlogische gedachte dat het oorspronkelijk bedoeld was als een serie, waarin iedere aflevering op een ander 'probleem' en bijbehorende verhaal zou concentreren.

Gelukkig maakt het de film niet al te rommelig verder. Daar blijft het ook echt veel en veel te simplistisch voor. Het is wel alsonog knap te noemen hoe de film redelijk succesvol op zijn vele verschillende personages weet te concentreren, zonder dat de film ooit overvol begint te raken.

Mist de acteurs om zijn stijl te kunnen laten werken

Wel is het het type film die absoluut van wat starpower had kunnen profiteren. Eén of twee goede acteurs en grote namen in de wereld van komedies. Zach Braff en Gabrielle Union zijn dat toch echt niet. De jonge kinderen in de film zijn dan ook eigenlijk de leukste en beste acteurs. 

Het helpt wellicht ook niet echt dat de volwassenen in deze film zichzelf compleet voor schut zetten door zich constant als een stel onvolwassen en onverantwoordelijke personen te gedragen, zelfs waar hun eigen kinderen bij zijn. Het is niet leuk en af en toe behoorlijk bizar om te aanschouwen. Iets wat prima kan werken in een zeker type komedie, maar dan met het wel één zijn die totaal belachelijk en overdreven durft te zijn wat zijn humor betreft. Dat is "Cheaper by the Dozen" echter niet. Het is zelfs een film die af en toe wat serieuze onderwerpen durft aan te snijden, maar constant in zijn achterhoofd houdt dat het Disney film is, waardoor dingen zich nooit goed of interessant weten te ontwikkelen wat deze onderwerpen betreft.

Standaard en verre van geslaagd

Een zeer standaard gemaakte film, die niet goed lijkt te weten of het nou voor kinderen of volwassen is, waardoor het voor geen van allen echt leuk om te kijken weet te zijn. Qua verhaal en komedie valt er dan ook weinig te genieten in deze film, al zal het zeer zeker ook niet de meest verschrikkelijke film zijn die je in leven zal zien.

5/10


Bekijk trailer