De tegenstanders van FC Groningen in de groepsfase van de Europa League 2015/2016

Het was na de fantastische bekerwinst van FC Groningen in 2015, dat het in het daaropvolgende seizoen voor het eerst in de clubhistorie deel mocht nemen aan de groepsfase van de Europa League. Het tweede Eurposes toernooi in Europa, dat roemruchte winnaars als Juventus, Manchester United, Real Madrid, Bayern München en vele andere topclubs kent. 

 Niet voor het eerst in de recent historie van de club, mocht het deelnemen aan het Europese toernoei. In het voorgaande seizoen werd de club van Erwin van de Looi nog uitgeschakeld door het Schotse minder sterk geachte Aberdeen FC, in de tweede kwalificatieronde. De verwachtingen voor de groepsfase van het hoofdtoernooi waren dan ook niet per se hoog binnen de stad- en provinciegrenzen en ver daarbuiten. Toch was er sprake van een zeker optimisme toen de tegenstanders van FC Groningen uit de koker kwamen: SC Braga uit Portugal, FC Slovan Liberec uit Tsjechië en Olympique Marseille uit Frankrijk. Groepswinst zou zeker niet realistisch zijn en overwintering een flinke kluif, maar minimaal 4 punten zouden er toch wel in moeten zitten, waarmee FC Groningen, ongeacht de positie in de poule, terug zou kunnen kijken op een geslaagde Europese campange. Het liep allemaal net even iets anders. In de 6 wedstrijden werd slechts 2 keer gelijkgespeeld, waardoor het met twee punten laatste werd in poule F en waardoor de laatste Europese winst ook nog altijd van 28 september 2006 dateert, toen Partizan Belgrado met 1-0 in de Euroborg werd verslagen, door een doelpunt van Koen van de Laak.

Van alle tegenstanders kwam groepswinnaar SC Braga uiteindelijk het verst. Het legde het in de kwartfinale, over twee wedstrijden, af tegen Sjachtar Donetsk, na in de voorgaande rondes afgerekend te hebben met FC Sion en Fenerbahçe. Voor nummer twee van de poule Olympique Marseille eindigde de Europese campange direct na de de groupsfase al, nadat het werd uitgeschakeld door het Spaanse Athletic Bilbao, die het op hun beurt uiteindelijk in de kwartfinales moesten afleggen tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi, Sevilla FC.

Ondanks de toch ietwat teleurstellende prestatie blijft de historische prestatie staan. De meeste supporters zullen waarschijnlijk niet veel van de wedstrijden zelf herinneren, maar wel van de sfeer(acties), de unieke tripjes en ze zullen daarnaast ook weinig problemen hebben met het opdreunen van de namen van de FC Groningen spelers die deelnamen aan de wedstrijden en tevens waar veel van deze spelers momenteel spelen of gespeeld hebben. Bij de spelers van de tegenstanders zal dit toch een stuk lastiger gaan worden, ook aangezien 2 van de 3 clubs grote onbekenden waren voor de gemiddelde supporter. Toch liepen er op het moment van spelen spelers bij de clubs rond die later uiteindlijk een Afrika Cup, een Copa América, een Europa League en zelfs een Europees- en Wereldkampioenschap hebben gewonnen. Daarom bij deze een terugblik op de tegenstanders en met name op de meest, nu in het oog springende namen, die deel uit maakten van de wedstrijdselecties tegen FC Groningen.  

Verder naar Olympique Marseille >>>>

Direct naar SC Braga

Direct naar Slovan Liberec