Filmrecensie: Swan Song (2021) Geregisseerd door Benjamin Cleary


Lekker origineel en een film die ook heus wel interessant weet te zijn met zijn thema's. "Swan Song" is een film waar een hoop de goede kant voor opvalt, al weet het uiteindelijk geen film te zijn die ook volledig effectief weet te werken.

Realistisch, maar zeker niet geloofwaardig

Een typische moderne science-ficiton film, die de nadruk op zijn 'science' legt. Een film die dus een meer realistische benadering kiest, al hoef je zelf er geen wetenschapper voor te zijn om in te zien dat er echt wel wat problemen met zijn concept zijn.

Zo is het niet alleen moreel twijfelachtig waar de wetenschappers en hoofdpersoon van de film mee bezig zijn, maar is het ook niet lastig om in te denken dat er allerlei verdere haken en ogen aan zitten, waardoor het erg twijfelachtig is dat dit ooit de werkelijkheid zal gaan worden in de nabije of verre toekomst. De realistische benadering van de film en zijn geloofwaardigheid zijn dus wel twee dingen die af en toe wat met elkaar botsen, waardoor het af en toe ook wat lastig is om constant met de film mee te kunnen gaan, al weet het wel degelijk goed en interessant te blijven.

Interessant, maar mist ook een zekere diepgang

Ik zou verder niet willen zeggen dat de film ook enorm diepgaand is. Het boort af en toe wel wat interessant thema's aan, maar om nou te zeggen dat het je ook enorm aan het denken zet en je mee kan voelen met de drama en verdere emoties in de film? Slechts sporadisch. 

De film kiest af en toe echt wel goed een zeer menselijke benadering waarbij de film ook absoluut op zijn best en het meest interessant om te kijken is, maar het doet daarna ook altijd wel wat waardoor het net even iets lastiger wordt gemaakt om goed met de film mee te kunnen gaan. Een goede balans tussen zijn morele vraagstukken en het verder vertellen van het verhaal zelf is dan ook niet altijd aanwezig. Het is dan ook een film waarbij je het gevoel houdt dat het vele malen effectiever had kunnen zijn, wanneer het voor een iets andere benadering gekozen zou hebben.

Benadering weet ook goed te werken

Niet dat de nu gekozen benadering enorm slecht voor de film weet te werken. Zoals gezegd weet de film echt wel zowel interessant als origineel te werken. Twee dingen die de film alleen al meer dan de moeite waard maken om te kijken.

De meer rustige en trage, goed geschoten, stijl van de film is ook absoluut iets wat ik kon waarderen. Het maakt de film uiteraard rustgevend en mede daardoor ook enorm prettig, ondanks een aantal zware en serieuze thema's. Het geeft de film meer iets subtiels, wat uiteindelijk ook heel aardig voor het verhaal en zijn personages weet te werken.

Acteurs geven gewichtigheid

De subtiele benadering zorgt er wellicht niet voor dat de acteurs enorm veel te doen krijgen qua emoties, maar ook dit zorgt er in zekere zin juist voor dat ze meer menselijk weten te zijn. Het is niet een film die dingen ooit enorm probeert te forceren, al blijft het verder wel degelijk altijd iets voorspelbaars houden, wat ook gedeeltelijk juist door deze benadering komt.

Dat de personages lang niet altijd genoeg te doen krijgen in het script deert de acteurs verder ook niet al te veel. De acteerprestaties in de film zijn namelijk zeer sterk te noemen en het is dan ook iets wat de film weet te dragen.

Met name Mahershala Ali is zeer sterk gecast als de hoofdpersoon, maar er zijn ook sterke bijrollen van Glenn Close, Naomie Harris en Awkwafina, in eindelijk een meer serieuze rol ditmaal. De acteurs weten de film ook een zekere gewichtigheid mee te geven, waardoor het net even iets gemakkelijker en ook prettiger om te kijken is.

Het kijken waard

Een goede- en zeker ook een film die origineel genoeg weet te werken, al weet het lang niet altijd effectief om te gaan met zijn thema's of geloofwaardig te zijn. Desalniettemin zeker het kijken waard. Altijd interessant genoeg, goed geschoten en met acterus die de film zeer goed weten te dragen.

7/10


Bekijk trailer