Filmrecensie: The Siege (2023) Geregisseerd door Brad Watson


Hoe lastig is het om een domme actiefilm in elkaar te zetten? Moeilijker dan je denkt natuurlijk. Iets wat deze film toch ook wel echt laat zien.

Weet niet goed vermakelijk te zijn

Nee, van een B-actiefilm hoef je sowieso nooit veel te verwachten, maar je mag op zijn minst wel verwachten dat je vermaakt gaat worden.

En eerlijk, er is ook weinig mis met dom macho vermaak van tijd tot tijd, Een film waarbij je lekker achterover kunt leunen en kan gaan genieten van stomme oneliners, macho personages en tal van gevechten, geschiet en explosies. Al deze ingrediënten zitten in meer of mindere mate ook wel in deze film, maar toch lukt het de film nooit om ook werkelijk goed en vermakelijk genoeg om te kijken te worden.

Onnodig verwarrend

"The Siege" is simpelweg nooit een hele plezierige film om te kijken. Niet geheel verrassend gaat het al mis bij zijn verhaal, die niet alleen niet meeslepend genoeg is, maar ook behoorlijk warrig.

Het verhaal zelf is behoorlijk simpel en ook zeer rechtlijnig, maar toch weet de film erin te slagen om dingen enorm ingewikkeld neer te zetten. De motivaties van de verschillende personages zijn zeer onduidelijk, net als hun onderlinge verhoudingen. Niets wordt ooit goed opgebouwd en hierdoor worden dingen ook al snel onnodig verwarrend om te volgen.

Oninteressante helden en slechteriken

Net als het verhaal zijn de personages dus behoorlijk slecht opgebouwd. Het voelt noemt alsof je iemand goed leert kennen, waardoor het ook wat lastig wordt gemaakt om voor ze te kunnen juichen.

Ook de slechteriken weten net zo matig en oninteressant te werken als de helden. De film mist echt een goede duidelijke slechterik die vrij constant aanwezig is en continu een gevaar vormt voor de hoofdpersonages en hun directe omgeving. In plaats daarvan heeft de film echter een hoop kleine slechteriken, waarbij het vaak lastig is te bepalen wie precies naar wie luistert, of wat überhaupt hun plan was. Wanneer je er eens goed en serieus over nadenkt komt het plan namelijk wel erg ondoordacht- en als nog slechter uigevoerd over, terwijl ze wel vol vertrouwen rondlopen en ons willen doen geloven dat ze al jaren dit soort missies uitvoeren en tal van doden achter hun naam hebben staan.

Het lage budget is overduidelijk

Is op zijn minst de actie dan niet goed te noemen? Meest positieve wat ik erover zou kunnen zeggen is dat er in ieder geval voldoende variatie is. Het is niet alleen maar schieten, of vechten met voeten en handen, maar een combinatie van van alles.

Ik zou alleen wel willen dat ik ook vaker beter had kunnen zien wat er precies gaande was. De film is namelijk bewust enorm duister gefilmd, waardoor het toch wat lastig te zien is allemaal. Een duidelijk teken dat de film probeert te verhullen dat het niet een heel hoog budget om mee te werken had, al blijkt dat ook wel uit genoeg andere dingen.

Zo zegt het feit dat de film zich voornamelijk op één locatie afspeelt al wel genoeg, waarbij het ook niet helpt dat het meer aandoet als een leegstaand gebouw, waar de filmmakers wat stoelen en banken in hadden gezet, om de illusie te wekken dat dit gebouw toch 'echt' in gebruik is door mensen.

Ver onder de maat

Nee, zelfs als een B-actiefilm blijft "The Siege" te ver onder de maat. Het weet nooit goed meeslepend met zijn verhaal of personages te worden, maar wat meer jammer is, is dat het ook op vrijwel geen enkele manier goed vermaak weet te bieden. Ook de liefhebbers van het genre kunnen deze film dan ook het beste links laten liggen.

4/10


Bekijk trailer