Filmrecensie: Shazam! Fury of the Gods (2023) Geregisseerd door David F. Sandberg


In deze tijd waarin veel superheldenfilms nog altijd iets realistisch en gegronds willen behouden is het echt wel verfrissend om te zien dat er nog altijd genrefilms zijn die simpelweg vermaak willen bieden. Dat gezegd hebbende, qua kwaliteit blijft "Shazam! Fury of the Gods" toch echt wel wat achter.

Niet beter dan zijn voorganger

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Nee. deze vervolgfilm is absoluut niet beter of leuker dan zijn voorganger. Wel is het meer van hetzelfde, wat absoluut welkom is. "Shazam! Fury of the Gods" is dan ook niet een film waarvan het vervelend of jammer is dat deze bestaat, maar het weet tegelijk geen film te zijn die ook enorm veel toevoegt. Zowel niet aan het gerne, als aan het personage Shazam zelf.

Houdt dingen wel erg simpel

De film is zeker vermakelijk, maar het houdt ook absoluut iets simplistisch over zich heen. Dit komt niet alleen door zijn meer 'kinderachtige' benadering en humor, maar meer door het verhaal, waar een aantal problemen mee zijn.

Ten eerste lukt het de film, ondanks zijn grote budget, nooit om een goede schaal te creëren. Een zekere grootsheid, zo gezegd. De film concentreert zich voornamelijk alleen op zijn hoofdpersonages en de slechteriken, maar verder nauwelijks op de wereld om hen heen. Het weet daardoor nooit spannend te worden met het plot dat om de slechteriken draait en voor de superhelden zelf is verder ook vrij weinig gaande buiten zijn hoofdverhaallijn om, daar waar de eerste film zich bijvoorbeeld af en toe ook nog goed wist te focussen op de familie dynamiek en het persoonlijke leven van zijn superheld. In deze film is dat allemaal ingewisseld voor actie en vermaak, wat op zichzelf niet erg is, ware het niet dat het de film in dit geval absoluut een behoorlijk oppervlakkige belevenis maakt.

Weinig ruimte om zijn personages te ontwikkelen

Het is met name jammer hoe weinig ruimte de film laat voor zijn personages. Een probleem wat toch ook wel voortkomt uit het feit dat er ditmaal wel erg veel superhelden en slechteriken in één film zitten.

De film draait met name ook om zijn verhaal, die van zichzelf al vrij simplistisch is qua opzet, en verliest hierbij te vaak en te gemakkelijk zijn personage uit het oog. Het is dan ook een film die op vrijwel geen enkele manier het personage van Billy Batson, of zijn super alterego Shazam, verder weet te ontwikkelen. Het personage maakt geen interessante groei door en weet de film ook weinig te brengen qua drama of verdere diepgang. Een zekere diepgang die toch altijd wel nodig is om de film zowel interessant als ook meeslepend genoeg te kunnen houden. Iets wat de film er dan ook zeker van weerhoudt om ooit boven het niveau van middelmatig uit te stijgen. Daar kan ook de toevoeging van acteurs als Helen Mirren, Rachel Zegler of Lucy Liu uiteindelijk weinig aan veranderen.

Wel degelijk plezierig en vermakelijk

Toch is dit allemaal geen enorm groot probleem tijdens het kijken van de film. Op zichzelf weet de film namelijk altijd nog vermaak te bieden, waardoor de film in ieder geval ook nooit verveeld.

Het houdt ook absoluut iets luchtigs, wat de film ook nog eens iets plezierigs geeft. Zoals gezegd is het echt wel prettiger om ook weer eens een superheldenfilm te kunnen zien die niet per se een realistische wereld, met ook tal van drama en realistische gegronde personages probeert neer te zetten. Niet dat alles wat "Shazam! Fury of the Gods" hier in de plaats voor weet te bieden een goede vervanger is, maar je kan de film absoluut niet verwijten dat het niet vermakelijk en plezierig genoeg om te kijken weet te zijn.

Niet zonder zijn problemen

Een film waar je echt wel een leuke en goede tijd mee kunt hebben, maar die dingen toch net even iets simplistisch houdt om het ook daadwerkelijk als sterk en meeslepend genoeg te kunnen zien. Het weet zelfs dermate weinig met het verhaal en zijn personages te doen dat ik het absoluut niet erg zou vinden als het hier bij blijft en we geen verder Shazam films meer zullen krijgen in de nabije toekomst.

6/10


Bekijk trailer