Filmrecensie: Marcel the Shell with Shoes On (2021) Geregisseerd door Dean Fleischer Camp


Hoewel ik de originaliteit kan waarderen kan ik toch net even iets minder waarderen hoe de film uiteindelijk nergens over lijkt te gaan. Het maakt de film niet eens zo zeer saai om te kijken, maar absoluut wel wat doelloos.

Prettige realistische benadering

De film is zeker lekker eigenzinnig, maar dan niet op een manier die ook vol in je gezicht is. Het is juist een behoorlijk subtiele film, die een realistisch en zeer mensenlijke benadering kiest, ondanks zijn verder wel fantasierijke concept.

Dat de film volledig als een documentaire is verteld draagt er uiteraard ook absoluut aan bij dat de film zeer realistisch weet aan te doen. Het is echt wel een prettige benadering, maar ook één die ervoor zorgt dat de film zich slechts tot op een bepaald niveau kan doorontwikkelen qua verhaal en emoties.

Simplistisch staat niet direct gelijk aan realistisch

De film lijkt te denken dat constant simplistisch zijn gelijk staat aan realistish blijven. Dit is ergens ook wel zo, maar dat neemt niet weg dat je de kijker af en toe wel iets meer mag blijven geven om de interesse goed vast te kunnen blijven houden.

Niet dat de film ooit saai genoemd kan worden, maar het is wel wat jammer om te zien hoe alle kansen om door te ontwikkelen tot iets meer diepgaands door de film worden genegeerd. Iedere keer wanneer je denkt dat de film zich door lijkt te ontwikkelen en een duidelijk doel lijkt te hebben met zijn verhaal, kiest het een andere- en meer veilige richting. Het maakt het voor mij in ieder geval lastig om ook echt iets te kunnen voelen bij de film of zijn personage.

Gebrek aan uitleg

Ik zou willen dat de film vol metaforen en achterliggende gedachtes zou zitten met zijn thema's en benadering. In plaats daarvan vraagt het je simpelweg om mee te gaan in zijn fantasierijke verhaal, die verder ook niet veel uit lijkt te willen leggen.

Het geeft de film wel iets mystieks, maar ook het gevoel alsof je constant iets mist. Waarom vinden mensen het maar normaal dat schelpen kunnen lopen en praten en zij aan zij in huis naast ons mensen leeft? Het gebrek aan uitleg laat wel zien dat de film een te simplistische benadering kiest, waardoor de wereld van de film nooit goed opgebouwd en verder uitgewerkt wordt. 

Verdient ook lof

Maar er zijn ook wel degelijk genoeg positieve punten over de film te vermelden. De film verdient niet alleen respect en lof voor zijn originele benadering, maar ook hoe het er verder uitziet. 

De documentaire benadering is nooit overdreven aanwezig. Het is een film die zijn beelden voor zich laat spreken, waat het geen verdere opsmuk bij nodig acht. Het is daarnaast knap hoe het feilloos de animaties en beelden samen weet te brengen, alsof het werkelijk allemaal één wereld is.

Plezierig, maar uiteindelijk te simplistisch

Nee, slecht om te kijken weet de film zeker niet te worden. Het blijft zelfs echt wel prettig om de film te kijken, doordat het iets enorm kalmerends heeft. Voor mij was dir echter niet genoeg. Het is geen film die ooit enorm interessant weet te worden of weet te raken, door zijn te subtiele en simplistische benadering.

6/10


Bekijk trailer