Filmrecensie: An Cailín Ciúin (2022) Geregisseerd door Colm Bairéad


Het is lastig om iets negatiefs over dit soort films te zeggen, omdat ze simpelweg weinig verkeerd doen. Dat ze überhaupt weinig doen is daar ook een grote reden van, al is dit tegelijkertijd ook waar zijn kracht ligt.

Subtiel

"An Cailín Ciúin", of "The Quiet Girl" zoals de internationale titel luidt, is een subtiel gefilmde en ook zeker subtiel vertelde film. 

Het is een film die niet eens enorm veel hoeft te doen of zeggen om zijn thema's te laten werken. Aan de oppervlakte heb je vaak niet eens goed door dat het zijn thema's ontwikkeld, tot het een aantal puzzelstukjes op zijn plek laat vallen, waardoor de film zowel qua verhaal als emoties vrij effectief in elkaar weet te zitten.

Plezierig om te kijken, ondanks zijn thema's

Het is dus een vrij belonende film om te kijken, waarbij je nooit goed weet welke kant dingen op zullen gaan. Niet dat de film je zijn verrassingen en twists in je gezicht wil drukken. Het blijft daar zoals gezegd te subtiel en bescheiden voor, in de goede zin van het woord.

Het brengt dingen liever enorm natuurlijk, wat de film ook nog eens enorm plezierig maakt, ondanks dat het echt niet alleen maar over plezierige thema's. Iets wat enorm knap is en met name ook voortkomt uit zijn natuurlijke benadering. We zien typische mensen, met allemaal menselijk emoties en gedachtes, die niet eens uitgesproken hoeven te worden door zijn personages om het toch te kunnen voelen en begrijpen allemaal.

Weet origineel over te komen

Het is een goede zet van de film om het verhaal vanuit het perspectief van een zwijgzame, jonge hoofdpersoon te vertellen. Door een 'stille' film te zijn krijgt het ook echt iets rustigs en kalmerends over zich heen, wat bij de stijl en benadering van de film past, waarin alles zich meer subtiel en grotendeels ongezien/ongehoord ontwikkeld.

Het maakt het in zekere zin ook een vrij originele coming-of-age film, vanwege deze benadering. Het is een benadering die er ook voor zorgt dat zijn personages niet eens zo enorm verschillend aan het einde van de film zijn ten opzichte van het begin, maar het is meer dat je meer over ze te weten komt, waardoor het toch voelt alsof er grote ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

Effectief in beeld gebracht

Het is ook een film die absoluut mooi om te zien is. Het is verfrissend hoe de film niets probeert op te leuken en dus ook niet overdreven prachtig in beeld probeert te brengen.

Het kiest er meer voor om zijn omgeving tot leven te brengen door middel van een realistische kijk te bieden in het alledaagse leven van de hoofdpersonen en om op die manier de beelden bij te laten dragen aan de benadering van de film, die meer voor subtiliteit gaat. Je kunt dus zeggen dat de film voornamelijk functioneel- maar daarmee ook uitermate effectief in beeld is gebracht. Zonder hiermee te willen zeggen dat de film niet plezierig voor het oog is overigens. Niets is minder waar. De belichting de camerastandpunten blijven allemaal meer dan prima gekozen.

Weet goed te werken

Een film die met name goed weet te weten door zijn benadering, waardoor het verhaal langzaam verteld wordt en zijn thema's steeds duidelijker voor je worden naarmate het vordert. Het maakt "An Cailín Ciúin" behoorlijk effectief om te kijken, zonder dat het ooit geforceerd overkomt of überhaupt dingen probeert te forceren, wat uiteindelijk één van zijn grootste krachten is.

8/10


Bekijk trailer