Filmrecensie: Mad God (2021) Geregisseerd door Phil Tippett


Een film die in veel opzichten echt wel indrukwekkend is, maar ook één die haast niet leuk gevonden lijkt te willen worden. Het maakt het zichzelf onnodig moeilijk door niet een duidelijk verhaal te volgen, waardoor je je zelfs kunt afvragen of de film wel af was, of meer was dan alleen een experiment voor Phil Tippett, om te kijken wat technisch allemaal mogelijk was en hij visueel zou kunnen bereiken.

Een belevenis, maar zonder duidelijke richting

Ja, je zou alsnog kunnen zeggen dat "Mad God" bovenal een belevenis is. Je zou dan ook kunnen proberen om je er helemaal aan over te geven en mee te gaan in het visuele spektakel. Ook wanneer je hiertoe in staat zou zijn blijft het jammer hoe de film je verder weinig weet te geven.

Door zijn benadering is het dan ook zeker wat lastig om er maar constant in mee te kunnen gaan, Het lijkt vaak wel erg willekeurig allemaal, waardoor de film na verloop van tijd zich ook wat voort begint te slepen. Ondanks dat het slechts zo'n 80 minuten kort is voelt het dan ook absoluut langer.

Lastig een verhaallijn te ontdekken

De film springt behoorlijk van de hak op de tak. Het is dan ook vrij lastig om echt een verhaallijn in deze film te ontdekken, die er dus ook helemaal niet gericht op lijkt om je überhaupt een verhaal te vertellen.

Een toch wel jammere conclusie. Je zou namelijk toch zeggen dat Phil Tippett gedurende zijn lange carrière als visuele effecten- en met name brein en ontwikkelaar achter sommige legendarische stop-motion effecten in films, geleerd heeft van de vele grote regisseurs waar hij mee gewerkt heeft hoe belangrijk een verhaal voor je project is. Iets wat ervoor zorgt dat je er helemaal in op kan gaan en meegesleept en ontroerd kan worden. Iets waar het in "Mad God" duidelijk aan ontbreekt.

Zeker niet mislukt

Toch is het ook lastig om "Mad God" helemaal als een mislukt project te kunnen zien. Sterker nog, het is één die ook wel degelijk enorm te bewonderen valt. 

Zo is wel duidelijk dat de film enorm knap gemaakt is, wat zijn stop-motion en alle andere visuele elementen betreft. Het heeft een lekkere eigenzinnige- en ook zeer volwassen stijl, die veelal aan een onplezierige nachtmerrie doet denken. In dat opzicht is de film wel degelijk effectief en het is dan ook echt niet lastig om positief overrompeld te worden door de stijl en sfeer van de film.

Veel variatie

Wat mij ook met name goed bevalt is dat geen één scène hetzelfde lijkt. Niet alleen het gevolg van het constant van de hak op de tak springen van het verhaal, maar ook vanwege het feit dat iedere scène anders benaderd lijkt qua technieken en cameravoering. Het geeft de film enorm veel variatie en weet er dan ook goed voor te zorgen dat de film verrassend blijft.

Het is uiteindelijk toch ook wel iets wat ervoor zorgt dat je blijft kijken, omdat je wilt zien waartoe de film nog meer allemaal instaat zal zijn en met wat voor creatiefs het verder allemaal op de proppen zal komen.

In sommige opzichten meer geslaagd dan andere

In veel opzichten dus echt wel een geslaagd project, al zorgt het gebrek aan een goed verhaal, duidelijke rode draad en doel er toch wel voor dat "Mad God" zeker niet altijd de meest plezierige of makkelijke film om te kijken is, maar zijn effecten en visuele stijl weten wel een hoop goed te maken.

6/10


Bekijk trailer