Filmrecensie: Ali & Ava (2021) Geregisseerd door Clio Barnard


Een film die niet je leven of de kijk op de wereld zal veranderen, maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Voor wat het is, is "Ali & Ava" meer dan prima om te kijken, al mist het duidelijk ook wel iets extra's waardoor het je heel erg bij zou gaan blijven.

Geen typissche genrefilm

Wat prettig aan "Ali & Ava" weet te werken, is dat het zeker geen typische film is. Wanneer je erover leest verwacht je vast dat het een bepaalde kant op zal gaan met zijn verhaal, maar ik kan toch echt zeggen dat de film voldoende weet te verrassen met zijn concept.

Ik zou het uiteindelijk niet eens een liefdesverhaal of romantische film willen noemen. Het is meer één waarin twee ogenschijnlijk verschillende personen elkaar vinden en steun aan elkaar hebben in een lastige periode tijdens hun leven. Meer een lieve en authentieke film dan een kleffe dus, die ook zeker nooit al te veel probeert te forceren wat zijn verhaal betreft.

Kiest wel vaak de gemakkelijke weg

Maar hierin schuilt toch ook wel een probleem van de film. Het is namelijk één die te vaak de weg van de minste weerstand weet te kiezen. Echt enorme conflicten zijn er niet in de film, dus wat al zijn drama en emoties betreft blijft het ook wel wat achter.

Niet dat "Ali & Ava" een enorme oppervlakkige belevenis om te kijken is. Daar blijft het wel degelijk nog altijd interessant en in zekere zin ook leuk genoeg voor. Dat de film iets liefs en authentieks over zich heeft weet het zeker goed om te kijken te houden, al blijft het gebrek aan sterke conclusies wel enigzins een gemis. Het maakt het dan ook een film die je niet enorm lang bij zal gaan blijven, ondanks dat je je tijdens het kijken ervan nooit al te veel aan dingen zal gaan storen.

Weet vrij constant aan te spreken

Het is wel een film die af en toe wat onnodig traag verloopt en door het gebrek aan echte ontwikkelingen af en toe ook wel ietwat in herhaling valt. Maar zelfs op deze momenten weet de film nog altijd knap aansprekend te blijven, wat het voornamelijk aan zijn beelden en ook personages te danken heeft.

Uiteindelijk is het een 'echte film' over 'echte' personen. Het is een film zonder opsmuk, waarin de personages overkomen alsof ze je eigen buurvrouw of buurman zouden kunnen zijn. Ze zijn leuk om te volgen en ondanks dat de film niet enorm de diepte met ze ingaat, krijg je wel degelijk het gevoel alsof je ze ook goed leert kennen. De goede acteerprestaties dragen hier uiteraard ook aan bij.

Een prima film

Echt wel een prima 'kleine' film om te kijken, al hoef je er absoluut niet van te verwachten dat het ook een enorme indruk op je zal gaan maken met zijn thema's. Gelukkig houdt dit verder absoluut niet in dat het niet interessant of leuk genoeg om te kijken zou zijn!

7/10


Bekijk trailer