Filmrecensie: Maybe I Do (2023) Geregisseerd door Michael Jacobs


Wat een bijzonder film. En dat bedoel ik voor de verandering niet eens in de positieve zin van het woord. Voor een komedie is het simpelweg niet leuk of grappig genoeg en qua boodschappen is de film ook te veel een rommeltje om goed te werken.

Absurd

Het is weer is zo'n film waarvan je je kunt afvragen waarom het script in de eerste plaats was goedgekeurd. Het is namelijk niet zo alsof de film in de basis ook maar enigzins iets in zich heeft waardoor het alsog een goede of leuke film had kunnen worden.

Het concept is namelijk vrij absurd, zelf voor een komedie. Het is dan ook niet absurd in de belachelijke zin van het woord, maar meer in de beledigende.

Liefde is elkaar ongelukkig willen maken?

Probleem met het hele concept is, is dat de film een romantische komedie pretendeert te zijn, maar zich alleen concentreert op mensen die elkaar ongelukkig maken in de liefde en zelfs vreemdgaan. Het is vrij vervelend om deze mensen te moeten volgen, in plaats van vermakelijk.

Het is daarnaast ook niet zo dat de film sterke en positieve boodschapen heeft, al lijkt het gek genoeg zelf wel te denken dat het dit verkondigt met zijn verhaal. Ik weet echt niet waarom de film lijkt te denken dat deze mensen de juiste aangewezen personen zijn om ons over liefde en geluk te leren, terwijl ze zelf constant lopen te klagen en jammeren en veelal, bewust en onbewust, hun best doen om de ander ongelukkig te maken.

Verrassend goede acteurs

Ik kan het je toch niet kwalijk nemen wanneer je af en toe alsnog zou denken dat je naar een goede film zit te kijken. Daar weten zijn acteurs namelijk echt wel voor te zorgen.

Het is verrassend hoeveel goede acteurs in deze film te zien zijn. Richard Gere, Susan Sarandon, Diane Keaton, William H. Macy. Je hebt hiermee gewoon een aantal Oscar winnende en genomineerde acteurs in je film, die dan ook zeker niet teleurstellen. Maar ook zij kunnen het verhaal en dialogen niet uiteindelijk niet veel dragelijker maken.

Een komedie met een verkeerde benadering

Wat de film zeker wel wat dragelijker had kunnen maken was zijn komedie. Als de film net even iets grappiger en overdreven zou zijn geweest, was het zeer waarschijnlijk ook stukken makkelijker geweest om met het geheel mee te kunnen gaan.

De film houdt nu echter een benadering die te veel als serieus omschreven zou kunnen worden. Het is een film die dus meer een realistische benadering kiest, terwijl het script zelf 'komedie' blijft schreeuwen. Het botst dan ook allemaal behoorlijk met elkaar en de film nooit weet de juiste balans te vinden waardoor dingen ook maar enigzins vermakelijk of interessant weten te worden. Het voelt dan ook behoorlijk nietszeggend en nutteloos allemaal.

Het kijken niet waard

Het is ergens nog wel leuk om de acteurs allemaal samen in actie te zien in deze film, maar qua vermaak, komedie en verhaal blijft de film verder zwaar onder niveau. Zeker niet leuk of goed genoeg, en het kijken dan ook niet waard.

4/10


Bekijk trailer