Filmrecensie: Blowback (2022) Geregisseerd door Tibor Takács


Een goedkope en typische simpele actiefilm, die toch nog teleur weet te stellen. Het is wellicht de grootste prestatie die deze film alsnog weet te leveren.

Het niveau zakt snel weg

Dat de film teleurstellend is komt met name door het feit dat het echt wel heel aardig begint. Ja, het is allemaal vrij standaard, maar tegelijk behoorlijk goed gedaan, met ook goede acteurs en zo op het oog prima en interessante personages.

Het tempo is lekker, de kwaliteit oogt goed en het lijkt prima vermakelijke actie te gaan bieden. Typisch een film waar je lekker mee onderuit gezakt kunt zitten, zonder dat je je verder al te druk over het verhaal of enige vorm van logica. Het gevoel dat dit een goede en ook vermakelijke actiefilm gaat worden verdwijnt echter al vrij snel, waarna "Blowback" langzaamaan ook steeds meer en meer onder het niveau van een gemiddele genrefilm begint te zakken.

Rommelig

Het is vrij frustrerend om te moeten aanschouwen hoe het de film op geen enkele manier lukt om interessant met zijn verhaal te kunnen worden. 

Het wordt zelfs wat rommelig en lijkt nooit de juiste focus te kunnen vinden, met uitzondering van misschien de eerste 10 minuten van de film. Het maakt de film ook absoluut niet leuk om te kijken en het zorgt ervoor dat zijn personages nooit lekker uit de verf weten te komen.

Dit is ook meer een film die profijt had kunnen hebben van meer duidelijke contrasten tussen zijn 'slechteriken' en 'helden'. In plaats daarvan bevind zo'n beetje ieder personage zich in een grijs gebied, waarbij je soms af en toe zelfs vergeet wie ook alweer bij wie hoort.

Actiefilm zonder actie

Wat ook behoorlijk opvallend aan de film is, is dat het zichzelf graag neerzet als een actiefilm en ook deze typissche stijl gebruikt, alleen weet het verder wel erg weinig actie te laten zien.

Je zou dit dan ook een actiefilm zonder echte actie kunnen noemen, wat verder geen probleem hoeft te zijn, ware het niet dat de film er niets anders voor in de plaats weet te bieden. Het is niet leuk, het is niet interessant en werkelijk op geen enkele manier meeslepend.

Weet nooit het maximale uit zijn personages te halen

Het is ook absoluut een verspilling van talenten als Cam Gigandet en Randy Couture. Nee, ik zeg niet dat het geweldige acteurs zijn, maar dit zijn wel personen met een bepaalde uitstraling en charisma die je nodig hebt voor een actiefilm.

Het script geeft ze echter veel te weinig te doen. Het voelt ook meer als een script die was ontstaan na het samenvoegen van 3 totaal verschillende verhalen, of één die constant was herschreven, zelfs nog tijdens het filmen. Met het is ook absoluut de regie die de acteurs in de steek laat. De film weet op geen enkele manier de juiste focus op de personages te leggen en interessant of sterk genoeg te maken, terwijl hier wel degelijk kansen voor lagen.

Beter om er niet aan te beginnen

Doordat de film niet constant slecht is en meer gezien kan worden als één die langzaamaan steeds meer afglijdt voelt het misschien niet als de meest verschrikkelijke genrefilm, maar er zit simpelweg ook niet genoeg in de film waarom je er überhaupt ooit aan zal moeten gaan beginnen.

5/10


Bekijk trailer