Filmrecensie: Emergency (2022) Geregisseerd door Carey Williams


Het is altijd extra jammer wanneer een film voor de verandering eens goed origineel weet te zijn, maar toch niet helemaal lekker weet te werken. "Emergency" valt prima te kijken, maar het is ook een film die tekort komt om ook echt als volledig effectief te kunnen worden beschouwd.

Goede intenties

De film scoort punten voor al zijn intenties. maar net even iets minder voor de uitvoering. 

Het is echt wel interessant hoe de film sociale thema's probeert aan te snijden, door af en toe meer als een satire te zijn. Toch is het niet een film die ook heel erg binnenkomt met zijn thema's. De boodschappen die het probeert uit te dragen werken vaker net dan wel, ondanks dat de intenties vaak wel overduidelijk zijn.

Wellicht is dit ook juist een probleem van de film. Door met zijn komedie juist dingen er dik bovenop te leggen verliest de film aan kracht, wat ook nog eens behoorlijk botst met de verdere realistische benadering van de film.

Botsende stijlen

Films die zowel drama's als komedies zijn, zijn natuurlijk verre van nieuw, maar toch weet deze film het anders te benaderen dan de meeste films.

Het gaat namelijk voor een stijl en benadering die als realistisch omschreven kan worden, maar daarbij heeft het ook de komedie die je zou verwachten in een typische tienerkomedie. Overduidelijk bewust gedaan door de film, maar het is echter ook iets wat lang niet altijd goed samen weet te gaan. 

Zoals gezegd zorgt de komedie ervoor dat dingen vaak te overdreven overkomen en zijn serieuze benadering zorgt ervoor dat de film verder ook nooit enorm leuk om te kijken wil worden. Het is echt een behoorlijk orginele benadering die de film kiest, die niet alleen niet goed werkt omdat het enorm onwennig is, maar ook omdat de contrasten in de film elkaar simpelweg niet goed genoeg weten te versterken.

Origneel, ondanks clichés

Mede door zijn benadering weet de film tegelijk nog wel altijd origineel genoeg te blijven. Het verhaal zit vol met clichés, maar dat wil in dit geval niet zeggen dat het verder ook voorspelbaar verloopt.

De film weet er zelfs wel heel aardig in te slagen om ook spannend te worden, al wordt dit vaak ook weer snel teniet gedaan door zijn komedie. Zo saborteert de film zichzelf net even iets te vaak, al zorgt dit er nooit voor dat de film niet goed genoeg om te kijken zou zijn.

Goede personages

De film is uiteindelijk ook te goed gemaakt om ooit als slecht te kunnen worden gezien. Het camerawerk en montage is allemaal dik in orde, wat de film een lekker tempo en een prettige stijl om naar te kijken geeft. Een stijl die net even iets professioneler oogt dan je vaak zou verwachten van een 'tienerfilm'.

Ook de 'tieners' zelf weten indruk te maken. Het is een goed geacteerde film. De personages zijn dan absoluut ook een reden waarom de film goed gaande blijft en alsnog redelijk interessant om te kijken blijft. Het is ook niet moeilijk om je verbonden te voelen met de personages, ook al is je eigen leeftijd en verdere achtergrond misschien heel anders. Je hoopt toch echt dat de personages de avond uiteindelijk goed door zullen komen, wat knap van de film is. Een teken dat het ook absoluut niet volledig ineffectief om te kijken is, ondanks zijn mindere succesvolle benadering.

Interessant, maar zeker niet altijd effectief

Interessant qua ideeën, maar met name door zijn combinatie van overdreven komedie en een verdere realistische benadering van het verhaal en zijn personages komt de film nooit volledig van de grond. 

Echt nog wel altijd goed genoeg om te kijken, maar niet één die ook een enorme indruk op je zal achterlaten met zijn verhaal of thema's, ondanks dat dit wel duidelijk de film zijn intenties waren.

6/10


Bekijk trailer