Filmrecensie: Violent Night (2022) Geregisseerd door Tommy Wirkola


Een film die enorm leuk is om te kijken, maar doordat het zichzelf niet serieus genoeg neemt weet het uiteindelijk nooit het onderste uit de kan te halen, wat zijn potentieel betreft.

Laat zijn concept verrassend goed werken

De film weet er verrassend goed in te slagen om zijn belachelijke concept goed te laten werken. De kerstman als een actieheld lijkt enorm onwaarschijnlijk, maar door de juiste balans van fantasie en bikkelharde actie te gebruiken weet het zowel origineel als vermakelijk voor de film te werken.

De film weet er zelfs in te slagen om één van de weinig succesvolle "Die Hard" klonen te zijn. Het weet de juiste toon aan te slaan, ook mede doordat het niet onder stoelen of banken probeert te schuiven dat dat de eerste "Die Hard" film een duidelijke inspiratie voor deze film is geweest.

Wat te zelfbewust

Toch is de juiste balans niet altijd aanwezig. Dat de film zelfbewust is maakt het leuk en zorgt er ook voor dat je het nooit al te serieus zal nemen, maar aan de andere kant is de film ook net even iets te zelfbewust.

Het zorgt ervoor dat het zichzelf vrijwel nooit serieus neemt, waardoor het toch ook iets terughoudends blijft houden. Het klinkt wellicht ook wat raar, maar het verhaal en veel van de personages hadden absoluut meer in zich dan dat de film er uiteindelijk uit weet te halen. Het blijft allemaal wat onderontwikkeld, waardoor je je waarschijnlijk na een uurtje ook echt wel klaar zal gaan voelen met deze film. 

Het doet wel zijn best om met verrassende en creatieve dingen te blijven komen, maar doordat het zijn verhaal verder niet door weet te ontwikkelen voelt het al snel wat monotoon en niet bijster interessant.

Niet al te serieus nemen

Het staat uiteindelijk niet allemaal enorm in de weg van de film zijn vermakelijkheid. Dit komt ook absoluut mede doordat de actie erg goed en leuk gedaan is.

Wie al een beetje bekend is met Tommy Wirkola zijn werk zal weten dat de actie en geweld vaak behoorlijk overdreven is en dat je de film als geheel ook absoluut niet serieus hoeft te nemen. Het klink vaak niet als een enorm compliment wanneer je zegt dat je een film niet te serieus zou moeten nemen, maar in dit geval is het ook daadwerkelijk een stijl en benadering die de film omarmt, wat uiteindelijk een reden is waarom het zo leuk weet te werken.

Goed geholpen door zijn cast

Wat de film uiteindelijk ook naar een hoger plan weet te tillen is zijn cast. Ja, sommige personages blijven helaas dus wat teleurstellend zwak gebruikt, maar aan de acteurs ligt het zeker verder niet.

Zo is David Harbour niet eens een enorm logische keuze om een actieheld te spelen, maar juist mede daardoor is hij leuk en goed in zijn rol. Ook John Leguizamo weet een verrassend goede slechterik te zijn en Beverly D'Angelo is aanwezig om dingen net evne iets meer gewichtigheid te geven.

Prima vermaak, wat de film uiteindelijk wel wat in de weg zit

Een prima vermakelijke film, die het echter nooit aandurft om ook echt goed te worden. In plaats van dingen door te laten ontwikkelen kiest het er zeer bewust voor om simpel vermaak te blijven bieden, waardoor de film na verloop van tijd veel van zijn kracht begint te verliezen. Zelfs het magische is er na een tijdje echt wel van af.

6/10


Bekijk trailer