Filmrecensie: A Christmas Gift (2022) Geregisseerd door Christopher Nolen


Ook zo enorm veel zin in een kerstfilm die helemaal geen verhaal volgt? Nee? Niet? Dan is het duidelijk beter om deze film links te laten liggen.

Geen nieuw concept

Dit moeten wel zo'n beetje de meest simpele en luie films om te maken zijn. Het concept waarin een familie samenkomt voor kerst in hetzelfde huis is echt niet nieuw of ongebruikelijk. Op zichzelf is dit ook niet eens zo'n slecht of gek concept, mits je maar zorgt dat je ook genoeg met de verschillende verhaallijnen en personages weet te doen om dingen interessant, herkenbaar en vermakelijk te houden.

Ik kan echter niet echt zeggen dat deze film goed in één van deze dingen weet te slagen.

Oninteressante oppervlakkigheden

Probleem met het verhaal en de personages is dat de onderlinge verhoudingen lastig te volgen zijn aangezien je weinig over de achtergronden komt te weten. Vaak heb ik zelfs geen enkel idee wat de relaties tussen de verschillende personages zijn, ook doordat de film relatief veel verschillende personages heeft.

Het had allemaal nog vrij aardig kunnen werken, als de personages elkaar op een leuke of goede manier aan zouden vullen. Het is echter allemaal niet enorm diepgaand wat in de film gebeurt. Heel veel verder dan zogenaamde goede adviezen die worden uitgewisseld gaat de film niet. Hierbij worden voornamelijk een hoop open deuren ingetrapt, of worden dingen aangesneden die vervolgens verder geen enkele rol meer in het verhaal gaan spelen.

Vooral enorm doelloos

Je kunt dan ook wel stellen dat dit een film is die eigenlijk nergens heen gaat. Enorm doelloos, waarbij zelfs het kerstgevoel geen grote rol weet te spelen. Het lijkt ook geen film te zijn die enorme boodschappen wil uitdragen, maar wat het dan wel wil zijn blijft onduidelijk. 

Ik kan me alleen indenken dat mensen die graag soapseries kijken nog enigzins plezier uit deze film kunnen halen, door de manier hoe het is opgebouwd en hoe het gevuld is met mensen die met elkaar praten, zonder dat dit overigens ooit ook echt tot iets leidt.

Weinig moeite ingestoken

Dat de film niet bijster goed in elkaar zit heeft het ook zeker te danken aan de ongeïnspireerde en plichtmatige manier waarop het in elkaar zit. Het is een film die voor tv is gemaakt en dat straalt er ook aan alle kanten vanaf. 

Voor niets is meer moeite gedaan dan nodig en op sommige manieren zit het zelfs slechter in elkaar dan gemiddeld. Zo is het storend hoe slecht het geluid soms is en sommige scènes voelen enorm lang uitgerekt, ongetwijfeld ook om ervoor te zorgen dat het op zijn minst 90 minuten lang zou kunnen worden.

Mag gerust worden overgeslagen

Niet verrassend, niet interessant, niet enorm vermakelijk. Vooral enorm doelloos ook, wat de grootste reden is waarom "A Christmas Gift" gerust overgeslagen zou kunnen gaan worden.

4/10


Bekijk trailer