Filmrecensie: Lullaby (2022) Geregisseerd door John R. Leonetti


Het is jammerlijk hoe deze film niet meer te bieden heeft dan de standaard genrefilm en zelfs een aantal keuzes weet te maken waardoor het minder effectief weet te werken dan de gemiddelde genre poging.

Neemt niet goed genoeg de tijd

Al deze genrefilms zien er al een jaar of 20 hetzelfde uit en gebruik veelal dezelfde opzet en trucjes. Wanneer je dit doet hoeft dat echter ook niet direct in te houden dat je film niet effectief zou zijn.

Dat deze film lang niet effectief genoeg weet te werken valt te wijten aan zijn opbouw. Het neemt niet goed genoeg de tijd om zijn mysterie en spanning goed op te kunnen bouwen, door dingen al vrij snel in de film te laten escaleren. Hierdoor wordt je na verloop van tijd ook echt wel wat immuun voor de enge geluiden, beelden en schrikmometen die de film te bieden heeft.

Heeft moeite om dingen interessant te houden

Het is dan ook een film die slechter om te kijken wordt naarmate het vordert. In alle eerlijkheid valt de film gedurende zijn eerste helft echt nog prima te kijken. Standaard, maar desalniettemin oké, met name voor de liefhebber van het genre.

De film heeft er echter moeite mee om dingen interessant te houden en geloofwaardig genoeg. Nee, natuurlijk hebben dit soort films altijd weinig geloofwaardigheid in zich, maar je zou dingen alsnog geloofwaardig moeten weten neer te zetten binnen de context van de film om het effectief te kunnen laten werken. De wereld en regels van de film lijken echter ter plekke verzonnen te worden zodra dingen plaatsvinden en het is dan ook moeilijk om echt met dingen mee te kunnen gaan. 

Iets te veel van de hak op de tak ook gedurende de tweede helft, waardoor de film duidelijk wat zijn focus te veel verliest. Ik had dan ook wat moeite om te kunnen volgen wat er gaande was, al kan dat ook te maken hebben met het feit dat ik er niet meer enorm veel interesse voor had.

Klein van opzet

Het is uiteindelijk ook net even iets te klein in zijn opzet. De film heeft slechts een handjevol verschillende personages, waardoor het verhaal ook wel erg simplistisch en rechtlijnig blijft. Hier kun je ook duidelijk aan merken dat het budget van de film niet overdreven groot was, terwijl de film zelf er nog wel altijd meer dan prima uitziet.

Of nou ja, met uitzondering van zijn computereffecten. Het is sowieso ietwat een doodzonde voor horrorfilms om enorm op computereffecten te vertrouwen, maar deze film had die memo duidelijk niet ontvangen. Het ziet er totaal niet indrukwekkend uit en haalt je dan ook vrij veel uit de film. Het neemt veel van de spanning en goede schrikmomenten weg

Makkelijk te vergeten

Het is niet dat de film totaal verschrikkelijk om te kijken is, maar doordat het vooral enorm standaard over weet te komen en de uitvoering vaak te wensen overlaat is er ook erg weinig om enthousiast over te kunnen worden.

In zekere zin heeft de film echt nog wel geneog te bieden voor de liefhebbers van het genre met zijn stijl, sfeer, concept en schrikmomenten, maar ook deze liefhebbers zullen al snel in gaan zien dat "Lullaby" niet de best in elkaar zittende genrefilm is en één is die ook (gelukkig) makkelijk te vergeten valt.

5/10


Bekijk trailer