Filmrecensie: Guillermo del Toro's Pinocchio (2022) Geregisseerd door Guillermo del Toro & Mark Gustafson


Hebben we werkelijk opnieuw een nieuwe Pinocchio versie nodig? Ik ben de tel wel aardig kwijtgeraakt, maar zelfs een dikke 100 jaar later is het nog altijd een interessant en inspirerend verhaal voor filmmakers. Wat deze versie in ieder geval goed laat zien is dat het echt niet uitmaakt hoeveel versies van het verhaal al verteld zijn. Zolang je maar opnieuw een originele benadering en stijl weet te vinden om de kijker mee te kunnen nemen in het verhaal, alsof deze het voor de eerste keer beleefd.

De hand van del Toro

Dat Guillermo del Toro een geheel eigen stijl heeft was al wel langer bekend, maar toch weet hij met zijn Pinocchio versie een stijl te vinden die we nog niet eerder van hem hebben gezien. In zekere zin meer ingetogen. maar ook zeker niet zonder zijn eigenzinnigheden.

Waar de film echter verrassend genoeg zijn meest originaliteit en creativiteit uit weet te halen is zijn verhaal. Verrassend, omdat het verhaal van Pinocchio toch wel iets is wat we allemaal al erg goed kennen, voornamelijk dankzij de Disney versie uit 1940.

Volwassen benadering

Dat dit geen Disney versie van het verhaal is, is echter ook wel snel duidelijk. Het kiest een meer volwassen benadering, wat echter niet in zou houden dat dit geen film is die niet geschikt voor kinderen zou zijn.

Het is meer direct en wellicht ook wat confronteerend met sommige thema's, maar het blijven thema's die voor iedereen relevant zijn en waar iedereen mee te maken zal gaan krijgen in zijn of haar leven, ook jonge kinderen. Dat deze film niet alleen maar een vrolijke fantasiewereld probeert te creëren waarin alles voor iedereen goed afloopt siert de film alleen maar. Dit allemaal gezegd hebbende: het blijft ook echt nog altijd wel een film die op vermaak is gericht en dingen op de juiste momenten luchtig weet te houden, zodat je ook niet bang hoeft te zijn dat dit een film is die je met een zwaar gevoel zal kijken.

Het feit dat het verhaal zich ditmaal in de tweede wereldoorlog afspeelt draagt ook wel degelijk iets bij. Niet alleen aan zijn originaliteit, maar de thema's van het verhaal komen hierdoor vaak ook beter door naar voren. Het zorgt er bovendien ook voor dat je smakelijk om Mussolini kunt gaan lachen. Iets wat ik tot voor deze film niet snel voor mogelijk had geacht.

De kracht en charme van stop-motion

Wat de film uiteraard ook vrij uniek om te kijken maakt, is het feit dat het volledig met het gebruik van stop-motion technieken is gemaakt. Dit ziet er vaak zo enorm goed en overtuigend uit dat je je af kunt vragen of het niet met de minder tijdrovende technieken als computeranimaties gemaakt had kunnen worden, maar het valt ook simpelweg niet te ontekken dat het gebruik van miniaturen zo absoluut zijn charme heeft. Ja, het haalt je af en toe wat uit de film, maar het zorgt er ook voor dat je er regelmatig bij stilstaat hoe ongelooflijk knap de film is gemaakt. 

De houterige bewegingen (no pun intended) passen daarnaast bij het concept en stijl van de film en het is knap hoe expressief de personages zijn, vaak ook zonder duidelijk gelaatsuitdrukkingen. Het laat wel zien hoe goed ontworpen en gemaakt ze zijn en hoe effectief de rol van de verschillende personages in het verhaal weten te zijn.

Goed gecast

Dat de personages expressief overkomen valt ook absoluut te danken aan zijn cast. Vaak draagt het niet enorm bij wanneer grote namen te horen zijn in animatiefilms, of stop-motion films als deze. De namen staan leuk op de posters, maar vaak zijn de stemmen niet eens terug te herkennen en dragen ze weinig bij aan het personage.

In deze film zijn de acteurs echter vrij perfect gecast voor hun rollen. Met name Ron Perlman en Christoph Waltz steken er bovenuit, zonder de andere acteurs verder tekort te willen doen.

Uit het juiste hout gesneden

Ook wanneer je jezelf al vrij bekend acht met het Pinocchio verhaal blijft dit een film-versie die wel degelijk veel nieuws te bieden heeft, naast dat het ook nog eens prachtig, indrukwekkend en bovenal ook effectief is gemaakt.

Een meer volwassen benadering van het Pinocchio verhaal, wat je verder ook echt niet af zou moeten gaan schrikken, aangezien het tegelijkertijd nog altijd knap vermakelijk weet te zijn. Een geweldige prestatie van techniek en verhaal vertellen!

8/10


Bekijk trailer