Filmrecensie: The Last Heist (2022) Geregisseerd door Coz Greenop


Een film waar ik echt nog wel respect voor heb vanwege de ideeën die het heeft, maar die met zijn uitvoering toch wel behoorlijk wat steken laat vallen waardoor het zeker ook geen geweldige film weet te zijn.

Laag budget

Het is al wel vrij snel duidelijk dat je naar een film zit te kijken die met een behoorlijk laag budget is gemaakt. Kwalitatief is het geen hele indrukwekkende film, in termen van locaties, camerawerk en acteerprestaties.

Niet dat dit ook gelijk iets is wat de film verschrikkelijk om te kijken maakt, maar het is wel iets waardoor het vaak wat lastig wordt gemaakt om ooit echt goed meegevoerd te worden door de film. Meeslepend is het dan ook absoluut niet, maar dit heeft zeker niet alleen met zijn budget te maken.

Goede en slechte keuzes

Het verhaal maakt oprecht een aantal hele goede keuzes, maar toch ook nog altijd behoorlijk wat keuzes die net even wat minder goed uitpakken.

Het maakt goede keuzes met de stuctuur van het verhaal. Het feit dat de film continue wisselt tussen het heden en verleden zorgt ervoor dat het een vrij hoog tempo heeft en ook voldoende variatie weet te bieden. Het wordt echter allemaal wat lastiger en minder prettig om te volgen wanneer duidelijk wordt dat het verhaal dat verteld wordt gewoon simpelweg niet bijster interessant is. Het komt allemaal wat nutteloos en verre van speciaal over.

Weinig sympathiek

Wat ook zeker niet helpt is dat de film op een stel Britse gangster focust, waarbij het er alsnog op vertrouwd dat ze sympathiek genoeg op de kijkers zullen overkomen zodat je om ze begint te geven.

Ik kan je zeggen dat dit echter nooit het geval is. Geen van hen komt over als iemand waar ik wel eens een biertje mee zou willen drinken in een bar, zullen we maar zeggen. Ze doen ook absoluut af en toe de meest verschrikkelijke dingen, zonder dat hier een absolute noodzaak voor aanwezig lijkt te zijn. De film is dan ook vaker bezig met shockeren dan sumpathie proberen te wekken, wat toch wel behoorlijk tegen de film weet te werken.

Creatieve vondst

Ik moet zeggen dat ik de grote twist richting het einde echt wel een vrij aardige vondst vond, die dingen ook in een dusdanig perspectief weten te plaatsen dat de rest van de film ook net even iets beter weet te werken.

Het draaft hier uiteindelijk ook net even iets te lang mee door, waardoor het al vrij snel wat van zijn kracht verliest. Desalniettemin blijft het aardig gedaan en weet het de film zeker iets te geven waardoor het origineler- en zeker ook creatiever weet te zijn dan de gemiddelde genre-film.

Niet de beste uitvoering

Al met al een film met best wel wat aardige ideeën en een goede structuur, maar een net even iets minder interessante en effectieve uitvoering. Uiteindelijk zelfs dan ook een film die niet echt enorm het kijken waard is, al is het gelukkig kort genoeg waardoor je ook niet echt het gevoel zal hebben alsof je je tijd ermee zou verdoen.

5/10


Bekijk trailer