Filmrecensie: The People We Hate at the Wedding (2022) Geregisseerd door Claire Scanlon


Een film die heel graag erg grappig wil zijn en hier het type komedie voor gebruikt die je normaal gesproken in tiener komedies zou verwachten. Iets wat totaal niet past bij het verhaal en personages van deze film, die ook zonder de humor al een behoorlijk rommelpotje om te kijken is.

Volwassen personen die zich als pubers en idioten gedragen

Meest bijzondere aan de film blijft toch wel dat het het snelle en meer vulgaire type komedie gebruikt die zeer gebruikelijk is voor een tiener komedie. Punt is echter dat de personages in deze film allemaal boven de 40 zijn. 

Het is lastig om te zeggen of deze film wel alsnog goed en leuk genoeg zou zjin als de hoofdpersonen wel tieners waren, maar feit nu blijft wel dat het vrij ongemakkelijk voelt om een stel volwassen personen zich niet alleen als een stel pubers te zien gedragen, maar ook als volslagen idioten.

Geen sterke komedie

Nee, je hoeft van "The People We Hate at the Wedding" zeer zeker niet te verwachten dat het een realistische sfeer of een diepgaand en meeslepend verhaal probeert neer te zetten. Het is absoluut alleen maar mee bezig om maar zo gek en overdreven mogelijk te zijn, zowel met zijn humor als personages. Erg geforceerd dus, wat allemaal niet zo storend geweest zou zijn als de komedie ook daadwerkelijk grappig en vermakelijk zou zijn geweest.

Natuurlijk blijft humor iets enorm subjectiefs, maar dit is toch echt het type humor dat voor niemand echt leuk is, durf ik wel te stellen. Er is namelijk weinig leuks aan om een stel egoïstische personen elkaar het leven zuur te zien maken, terwijl de film je eigenlijk ook niets weet te bieden waardoor je één of meerdere van de personages leuk zou gaan vinden.

Geen personages om van te houden

Dit blijft dan ook één van de voornaamste redenen waarom de humor maar matig weet te werken, naast dat het vaak ook wel erg slordig wordt opgebouwd en uitgevoerd.

De personages in deze film die allemaal wel iets hebben waardoor je ze niet leuk gaat vinden. Ze liegen, ze bedriegen en in plaats van dingen makkelijke te maken voor elkaar kiezen ze ervoor om dingen maar zo lastig mogelijk te maken. Net als de humor van de film voelt ook dit enorm geforceerd allemaal. Het maakt geen van de personages ook realistisch genoeg waardoor het vaak ook niet meer zijn dan enorm oppervlakkige karikaturen, ondanks dat veel van hen echt wel door prima acteurs worden gespeeld.

Mist focus

Het springt ook net even iets te vaak van de hak op de tak met zijn verhaal. Het volgt een heel stel personages met ieder zo zijn eigen verhaal en problemen en er is ook echt wel een rode draad in het verhaal te ontdekken, maar toch voelt het net even iets te onsamenhangend allemaal.

Het is een film die absoluut meer gebaat zou zijn geweest bij een sterkere focus, in plaats van een raamvertelling te gebruiken die meer geschikt lijkt voor een familiedrama. Daar is de film echter duidelijk niet serieus genoeg voor, al doet het tegen het einde echt nog wel pogingen om ook wat meer hart en ziel in de film aan te brengen. Duidelijk te laat allemaal, al zorgt het er wel voor dat de nasmaak van de film net even iets minder bitter is.

Beter om over te slaan

Een komedie waarbij je je meer op je hoofd krabt dan dat je daadwerkelijk zal gaan lachen om iets. Te geforceerd, een te vervelend verteld verhaal en personages waar je nooit echt om zal gaan geven. Het is dan ook beter om deze film maar geheel over te slaan.

5/10


Bekijk trailer