Filmrecensie: Our Italian Christmas Memories (2022) Geregisseerd door Catherine Cyran


Een film die eigenlijk nergens over gaat. Maar is dat tegelijk ook niet vaak juist het geheim van een film die om familie draait? Ergens heeft de film ook echt wel elementen van een goede film in zich, maar als geheel weet het toch nooit heel sterk uit de verf te komen.

Genoeg om te waarderen

Ik heb toch een haat-liefdeverhouding met deze film na het zien ervan. Aan de ene kant zijn er namelijk tal van dingen die ik echt wel aan de film kan waarderen, maar aan de andere kant blijft het teleurstellend hoe enorm oppervlakkig de film uiteindelijk om te kijken blijft.

Dit is toch wel opvallend, aangezien de film behoorlijk bouwt en vertrouwd op zijn drama en pesonages. Zijn grootste kracht is tegelijk dan ook zijn grootste zwakte, waarbij het script verreweg de meeste blaam treft.

Houdt zich onnodig in

Het blijft ergens wel lief over hoe de film over de kleine dingen in het leven gaat, maar het slaat hier af en toe ook wel behoorlijk in door. Niet alleen gaat de film eigenlijk over absoluut niets wanneer je er goed over nadenkt, maar ook mogelijkheden om de film wat meer diepte en betekenis te geven worden nooit volledig benut. 

Veel van de verhaallijnen voelen enorm afgezwakt en je zou zelfs kunnen stellen dat dingen wat worden gebagatelliseerd, om maar nooit te serieus of dramatisch te worden. De film is meer bezig om je een goed gevoel te geven, maar vergeet hierbij dat het ook oké is om je af en toe te raken.

Geen sterk geheel

De film heeft qua verhaal wel een goede focus, maar dat neemt niet weg dat er ook een hoop onnodige afleiding is. Zo heeft de film behoorlijk wat verhaallijnen die ieder om verschillende personages draaien. En hoewel deze verhaallijnen op zichzelf nooit heel slecht of vervelend om te volgen zijn, voelen veel van deze verhaallijnen wel alsof ze in een totaal andere film horen, of misschien zelfs de focus zouden moeten zijn van een op zichzelf staande film. 

Als geheel klopt er in ieder geval gevoelsmatig nooit heel veel van, ook aangezien de ondelinge verhoudingen tussen de personages soms wat onduidelijk zijn, waardoor het qua verhaal ook nooit heel goed samen weet te komen allemaal.

Absoluut niet alleen maar slecht

Toch is de film absoluut niet slecht. Het weet alsnog genoeg te boeien en het weet er ook wel degelijk in te slagen om goed en effectief met zijn kerstgevoel om te springen. Ik kan me dan ook best indenken dat families best een goede tijd zullen gaan hebben met het kijken van deze film, al kan ik me daarbij ook niet indenken dat er ook maar iemand zal zijn die gaat beheren dat dit een volledig effectieve film is.

Zo is het toch ook wel wat lastig om er omheen te draaien dat de familie zogenaamd om een Italiaanse familie zou draaien, waarbij echter werkelijk geen enkele acteur ook daadwerkelijk van Italiaanse komaf lijkt te zijn. Beau Bridges is in ieder geval ook zeker niet de eerste naam die in je op zou komen als je aan 'Italiaanse vader/grootvader' zou denken. Dat gezegd hebbende, tijdens de emotionele en meer serieuze moment van de film is hij wel degelijk oprecht enorm sterk in zijn rol. Jammer dat de andere acterus niet van hetzelfde kaliber zijn en het verhaal ook weinig ruimte biedt voor echt goede ontwikkelingen.

Niet vervelend

Echt wel een beetje een film met twee gezichten. Aan de ene kant goed verteld en neergezet, maar het verhaal zelf houdt de film vaak behoorlijk tegen om uit te kunnen groeien tot iets wat het beter dan gemiddeld weet te maken. Te oppervlakkig en nietszeggende uiteindelijk, maar tegelijk gelukkig ook zeker niet vervelend om te kijken.

6/10


Bekijk trailer