Filmrecensie: Strange World (2022) Geregisseerd door Don Hall & Qui Nguyen


Een Disney film die qua verhaal niet eens enorm veel te bieden heeft, maar toch de juiste snaren weet te raken voor zijn doelgroep. "Strange World" zal absoluut geen klassieker gaan worden, maar weet gelukkig wel prima te vermaken.

Goed simpel vermaak

Op zichzelf weinig mis met een film die goed simpel vermaak weet te bieden, al blijft het ook altijd iets jammers houden. Het houdt namelijk ook in dat de film vaak verder vrij weinig te bieden heeft, wat het verhaal, personages en al het andere betreft. 

In dit geval komt de film ook niet veel verder dan leuk en avontuurlijk genoeg zijn. De juiste kleurrijke visuele sfeer en avontuurlijke momenten zijn daar om met name de jonge kijkers prima vermaak te bieden, maar wie een meeslepend, spannend en verrassend verhaal verwacht zal stukken minder tevreden kunnen gaan zijn met deze film.

Weet niet heel veel te bieden

Er is uiteindelijk ook maar weinig om over deze film na te kunnen vertellen, omdat er in het verhaal echt niet gek veel gaande is. Het is enorm rechtlijnig qua opbouw en ook zeker qua uitvoering. Dit zorgt er ook voor dat  weinig als een verrassing zal komen en ondanks voldoende fantasievolle elementen, voelt het toch alsof de film net even te weinig variatie te bieden heeft.

Misschien dat de film daar uiteindelijk ook net even iets te kort voor is. Zodra het een beetje los begint te komen is het al zo goed als voorbij en je hoeft daarnaast ook niet te verwachten dat veel van de verhaallijnen die de film in het begin weet op te bouwen ook daadwerkelijk af gaat ronden. Het is vaak wat gemakzuchtig allemaal, wat echter vaak succesvol gecamoufleerd wordt door het vermaak en visuele spektakel van de film.

Niet herkenbaar genoeg

Qua thema's is de film echt zo gek en slecht nog niet, maar het weet hierbij vaak niet verder te komen dan clichés. De familie thema's in de film voelen daardoor ook wat uigemolken, met name dus ook doordat het niet heel effectief weet te zijn. 

Dit alles heeft ook zeer zeker met de personages te maken. Ik denk dat met name het probleem is dat ze niet uniek en herkenbaar genoeg zijn voor mensen, wat wellicht wel wat raar klinkt, aangezien Disney de laatste jaren juist enorm veel aandacht eraan bestaat om zo herkenbaar en realistisch mogelijk personages neer te zetten. Ik ben echter van mening dat het voor mensen juist gemakkelijker- en zeker ook prettiger is om zich in meer overdreven karikaturen te kunnen herkennen. Emoties en gevoelens worden in dit soort personages enorm uitvergroot, terwijl bij meer realistische personages dit logischerwijs allemaal net even iets subtieler wordt gehouden, waardoor lang niet alle emoties en karaktereigenschappen even duidelijk of sterk overkomen.

Ook in "Strange World" wordt het allemaal wat meer realistisch en 'klein' gehouden, wat vaak wel aardig werkt voor het drama, maar wat er niet genoeg aan bijdraagt dat de personages ook leuk of herkenbaar genoeg weten te werken voor de grote meute.

Pakt niet enorm uit

Uiteindelijk is er ook niet echt genoeg 'gevaar' aanwezig in de film, wat zeker ten koste gaat van de spanning. Nooit heb je het idee dat de levens van hoofdpersonen in gevaar zijn, of dat ze bijvoorbeeld op en missie zouden zijn die de wereld van de ondergang redt. 

Niet dat het per se enorm oppervlakkig of niet eneverend genoeg is allemaal. Het is meer dat het allemaal niet even iets te simpel is, waardoor dingen zich ook nooit heel sterk weten te ontwikkelen. Het blijft echter wel allemaal prima om te kijken en het weet ook wel vrij constant vermakelijk genoeg te blijven, zonder ooit ook echt enorm komisch te worden overigens.

Meer dan prima voor de doelgroep

Het is uiteindelijk een vrij simpele film, die alleen visueel echt indruk weet te maken. Voor de doelgroep blijft het echter dan ook meer dan prima om te kijken, Ik zou haast willen zeggen één van de meer vermakelijk Disney films van de laatste jaren, maar ik was dan ook geen enorme fan van de meeste recente bioscoopfilms van Disney of Pixar. 

Het zal niet lang blijven hangen bij mensen, maar tijdens het kijken ervan heb je verder nooit het gevoel dat je je tijd ermee zit te verspillen. Klinkt niet als een enorm compliment, maar ondanks al zijn problemen is de film wel degelijk nog altijd de moeite waard.

7/10


Bekijk trailer