Filmrecensie: My Father's Dragon (2022) Geregisseerd door Nora Twomey


Zoals bij oh zo enorm veel films het geval is, zijn er ook over deze film zowel een hoop goede als minder goede dingen te zeggen. Over het algemeen binnen de goede elementen en ideëen het vaak wel van de slechtere, waardoor "My Father's Dragon" een prima animatiefilm om te kijken is.

Niet geheel duidelijk wat de juiste doelgroep is

Ik blijf me echter wel wat afvragen voor wie deze film nou eigenlijk het meest geschikt is. Qua benadering is het echt wel een typische kinderfilm met zijn humor en personages, maar qua thema's doet de film toch wel wat meer volwassen aan af en toe. Ik durf dan ook niet met absolute zekerheid te zeggen dat jonge kinderen enorm veel plezier met deze film zullen gaan hebben. Het lijkt meer een film die beter geschikt is voor het wat meer volwassen (van geest)  kind en volwassenen in het algemeen, al zullen die zich op hun beurt wellicht weer wat gaan storen aan de ietwat kinderachtige benadering van de film, zo af en toe.

Een beetje een allegaardje van benaderingen dus, die niet enorm botsen met elkaar, maar het af en toe wel wat lastig maken om "My Father's Dragon" te kunnen kijken.

Een film met verschillende gezichten

De film kent ook wel wat verschillende fases, die voor een ieder weer wel of niet leuk om te kijken zal zijn. Niet de meest consistente film dus, wat voornamelijk komt doordat de film zich deels in de 'echte' wereld en in een fantasiewereld afspeelt.

Voor mij werd de film pas echt goed- en kwam deze ook duidelijk van de grond op het moment dat de hoofdpersoon in de fantasiewereld belandt. Dit is logischerwijs waar het de film lukte om goed creatief te kunnen zijn en waar de meeste van de vermakelijke personages werden geïntroduceerd. Dit was ook duidelijk waar de film naartoe bouwde, waardoor je je wel wat af kunt vragen hoeveel van de eerste minuten van de film daadwerkelijk nodig waren. Het bouwt zijn personages wel aardig op, maar tegelijkertijd gaan ook veel van de verhaallijnen eigenlijk nergens naartoe uiteindelijk.

Fijne eigenzinnige stijl

Een grote reden waarom de fantasie aspecten van de film wel goed weten te werken, zijn zijn animaties. De film ziet er niet alleen knap gemaakt uit, maar ook vrij uniek. Het weet een lekker eigenzinnige stijl voor zichzelf te vinden, waardoor het de film ook knap lukt om ermee weg te komen dat de animaties en personages niet altijd de meest gedetailleerde zijn.

De stijl van de film past goed bij zijn fantasie concept en weet ook wel als zo prettig te werken dat de personages er vaak vrij simplistisch uitzien. Het maakt ze vaak juist net even wat liever- en gemakkelijker om leuk te vinden.

Goed gecast

Het voegt bij animatiefilms lang niet altijd geneog toe dat de stemmen ingesproken zijn door bekende en grote acteurs, maar in dit geval is het zeker wel leuk om acteurs als Whoopi Goldberg, Rita Moreno en bijvoorbeeld Ian McShane te kunnen horen. 

Een goed gecaste animatiefilm dus, die er niet alleen maar op is gericht om maar zoveel mogelijk grote namen op de poster te kunnen krijgen. De stemmen voegen veel toe aan de personages en weten er ook in te slagen om veel van de humor goed te laten werken.

Een fijne kijkbeleving

Wat simplistisch qua opzet, maar wel effectief qua uitvoering. Daar waar het verhaal an sich niet enorm meeslepend is, zorgen de animaties, personages en fantasie aspecten er alsnog voor dat "My Father's Dragon" een enorm fijne kijkbeleving is!

7/10


Bekijk trailer