Filmrecensie: The Menu (2022) Geregisseerd door Mark Mylod


Een horror/thriller die zich volledig in een restaurant afspeelt? Hier alleen al scoor je behoorlijk wat originaliteits punten mee. Toch kan ik ook goed begrijpen dat het niet gelijk een concept is die enorm veel mensen aan zal spreken. Het zou echter jammer zijn wanneer je je hier ook daadwerkelijk door af laat schrikken. "The Menu" is niet alleen heerlijk origineel, maar ook nog eens behoorlijk effectief met zijn concept.

Onvoorspelbaar

Het is ook een typische film waarbij het vele malen beter is gaan kijken wanneer je er zo min mogelijk vanaf zou weten. Het weet enorm goed te verrassen, zowel met zijn concept als met het verhaal, wat absoluut ook een hoofdreden is waarom de film zeer effectief weet te zijn.

Het laat je vrij constant knap in spanning over wat er straks weer zal gaan gebeuren, omdat de film het ook vrij duidelijk weet te maken dat zo'n beetje alles mogelijk kan zijn. Je weet nooit wat er met personages zal gaan gebeuren of wat bepaalde personages zullen gaan doen. Het maakt de film niet alleen heerlijk onvoorspelbaar, maar het weet het ook veel spanning mee te geven.

Voelbare spanning

De spanning is echt wel waar deze film op bouwt. Wanneer je het echt gaat analyseren is het verhaal in de kern zelfs namelijk vrij simplistisch, zoals je in zekere zin ook vaak kunt verwachten van een film die zich voor het grootste gedeelte op één locatie afspeelt. Dit hoef je in dit gevel echter niet te verwarren 'saai' of 'herhalend'. 

De film weet vrij creatief constant iets nieuws te bedenken waardoor je op het puntje van je stoel wordt gebracht. Het geeft de film ook iets zeer ongemakkelijks, in de beste zin van het woord. Het laat je echt dingen voelen, iets wat niet veel films, zeker ook niet altijd in dit genre, effectief weet te lukken.

Een opbouw die de moeite waard blijkt

Qua opbouw lijkt de film eerst niet enorm sterk te zijn. De film begint wat traag, waarbij het al wel vrij snel duidelijk weet te maken dat er iets 'vreemds' gaande is, maar het is niet al te scheutig met verdere hints. Het lijkt soms dan ook wat moeite te hebben om je aandacht volledig vast te houden en je oprecht geïnteresseerd te krijgen in wat er verder in het verhaal zal gaan gebeuren. Toch is het een opbouw die uiteindelijk echt wel de moeite waard blijkt. Het contrast met het vrij 'onschuldige' en alledaagse begin staat in vrij groot contrast met hoe de verdere film verloopt. Deze tegenstelling werkt goed voor sommige van de thema's die de film uiteindelijk weet aan de snijden, waarbij het wel wat jammer blijft dat de film niet overal even diep op in gaat.

Deert niet dat het niet realistisch is

Het is absoluut niet de meest realistische film qua verhaal en ook zeker niet qua verloop, maar doordat de film zelf wel een enorm realistische en serieuze benadering weet te kiezen weet het wonderbaarlijk toch als behoorlijk realistisch te werken uiteindelijk. Juist ook door zijn onvoorspelbaarheid wordt je meegesleept door dingen en voel je snel met bepaalde personages mee, terwijl de film er ook alsnog bewust voor kiest om bepaalde dingen, zoals ook zijn personages, zo simplstisch en oppervlakkig mogelijk te houden, wat alleen maar bijdraagt aan zijn mysterie en spanning.

Een vrij knap bedachte- en in elkaar gezette film dus, waarbij de acteurs er ook nog eens voor weten te zorgen dat het geheel naar een hoger plan wordt getild. Iedereen lijkt perfect gecast, waarbij Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult uiteindelijk wel de personen weten te zijn die erbovenuit springen.

Weet uniek en effectief te werken

Een zeer knap- en effectief uitgevoerde film, met voelbare spanning en volop verrassingen. Zijn concept zorgt ervoor dat het volop creatief kan zijn, waar het dan ook werkelijk goed gebruik van maakt, zonder dingen ooit echt te ver te laten gaan. Mede hierdoor weet het ook nog eens knap als behoorlijk realistisch te werken, wat "The Menu" al met al een behoorlijk unieke en ook zeer effectieve belevenis maakt.

8/10


Bekijk trailer