Filmrecensie: Manifest West (2022) Geregisseerd door Joe Dietsch & Louie Gibson


De film omschrijft zichzelf graag als een coming of age film, wat het toch wat raar maakt dat het ook vol zit met andere afleidingen waardoor het hele coming of age gedeelte van het verhaal nauwelijks uit de verf weet te komen. "Manifest West" is uiteindelijk niet slecht om te kijken, maar wel een behoorlijk rommelpotje van stijlen die nooit goed samen weten te komen.

Weet dingen nooit goed door te ontwikkelen

In veel opzichten is de film meer opgebouwd als een mysterie-thriller, zonder dat het ooit voelt alsof de mysterie ooit ergens toe leidt. De film geeft je vaak te weinig, door dingen matig te laten ontwikkelen. De film staat vaker stil dan dat het vooruit beweegt met zijn verhaal. Het kiest er zelfs voor om sommige dingen helemaal nooit aan je uit te leggen wat niet eens zozeer lui voelt, maar meer onbvredigend.

En dat is het gevoel wat deze film als geheel weet achter te laten. Het is onbevredigend hoe het sommige dingen nooit weet te beantwoorden, maar ook hoe het dingen vaak totaal niet laat doorontwikkelen. De film zit vol met hele aardige ideeën, die afgekapt worden voordat ze zich goed en wel tot iets kunnen ontwikkelen.

Personages laten weinig groei zijn

Dat de film vaker stilstaat dan dat het daadwerkelijk vooruit gaat en tot conclusies komt blijkt ook wel uit zijn personages. Geen van de personages gaat door interessante veranderingen of emoties door waardoor je je verbonden zou voelen- of oprecht geïnteresseerd zou zijn in één of meer van de personages. 

Dit is ook de reden waardoor het hele 'coming of age' aspect van de film maar nooit van de grond wil komen. Om dit effectief te kunnen laten werken moet je groei laten zien met je personages. In deze film is het echter vaker zo dat de personages juist minder goed te begrijpen zijn vanwege hun acties naarmate de film vordert en ze als persoon maar niet lijken te veranderen of groeien.

Vooral oppervlakkig

Het maakt het kijken van "Manifest West" uiteindelijk ook een vrij oppervlakkige beleving. Toch staat dat er niet gelijk aan dat je je ook zal gaan vervelen- of dat de film daadwerkelijk slecht om te kijken is. 

Zoals gezegd lijkt het vaak echt nog wel een hele aardige film te zijn met zijn ideeën en slaagt het er ook wel goed in om je aandacht vast te houden met zijn verhaal, al blijft het hierbij wel teleurstellend dat de film nooit echt tot goede conclusies weet te komen. Het is dan ook een beetje een niemandsdalletje die je leven echt niet slechter of beter zal gaan maken nadat je deze hebt gezien.

Fraai geschoten

Als film ziet het er verder ook echt wel vrij aardig uit, met goed geschoten plaatjes en een prima sfeer. Een sfeer die ook echt wel bij weet te dragen een zijn mysterie en de thriller aspecten, ook al weet het verhaal hier zelf dus verder vrij weinig mee te doen.

Niet slecht, maar ook niet enorm aan te bevelen

Al met al een film met dus echt wel een aantal goede elementen, maar ook vooral veel elementen waardoor het nooit helemaal lekker uit de verf weet te komen. Het valt nog altijd prima te kijken, maar het is tegelijkertijd absoluut geen film die ik ook enorm aan zou bevelen.

6/10


Bekijk trailer