Filmrecensie: Live Escape (2022) Geregisseerd door Joe Lujan


Als er één genre is waar je een hoop kunt bereiken zonder enorm budget, dan is dat het horror-genre wel. Met een beetje creativiteit kom je vaak al een heel eind en er is niet veel nodig om goede spanning op te bouwen en effectieve schrikmomenten in je film te hebben. "Live Escape" is echter geen voorbeeld  van een film die dit allemaal goed weet te doen. Het zou dan ook eerder als goed voorbeeld gebruikt kunnen worden voor hoe je niet een genrefilm zoals deze zou moeten maken.

Weinig creatief

Wat direct aan deze film opvalt is dat het een enorm gebrek aan creativiteit heeft. Het had een idee, maar daarnaast verder totaal geen plan. Het concept is in de kern al enorm simplistisch, maar wordt zelfs op een nog meer simplistische manier uitgevoerd. Het volgt eigenlijk dan ook vrijwel geen verhaal. Wel zo makkelijk natuurlijk en niet eens enorm ongebruikelijk voor een gernefilm als deze, maar in dit geval weet de film daarnaast ook te weinig te bieden waardoor het nog enigzins vermakelijk of spannend zou zijn om te kijken.

Vrij vervelend

Want natuurlijk kan een goede zombiefilm nog altijd enorm vermakelijk om te kijken zijn, hoe slecht die verder ook in elkaar zit. Het is in de eerste plaats dan wel belangrijk dat je ook kunt zien wat er daadwerkelijk gaande is.

Dat blijft toch wel een probleem met de film gedurende zijn looptijd: of er gebeurt simpelweg helemaal niets, of het is te donker en de camera beweegt te veel om te kunnen zien wat er precies gaande is. Ik weet eigenlijk niet wanneer de film erger om te kijken is. Op de momenten dat er werkelijk helemaal niets gebeurt of op de momenten dat de film lekker los had kunnen gaan met zijn zombie-actie, maar geen idee heeft hoe het dit moet doen en in beeld zou kunnen brengen. Het maakt de film uiteindelijk vrij vervelend om te kijken, die zichzelf ook maar constant blijft herhalen door het gebrek aan creativiteit en verhaal.

Onnavolgbaar

Feit dat het concept daarnaast ook niet heel goed weet te werken is doordat de personages zichzelf continu onnavolgbaar weten te gedragen. Ik mag toch echt hopen dat politie agenten zich een stuk professioneler weten te gedragen in het echt wanneer ze een lijk tegenkomen en ook niet als een stel jonge kleuters die voor het eerst een spookhuis zouden ingaan.

Het is vreemd hoe paniekerig en bang de personages zich gedragen op momenten dat er eigenlijk helemaal niets aan de hand is en juist weer ongeloofwaardig kalm en professioneel op de momenten dat er wel vreemde activiteiten plaatsvinden. Het is daardoor ook enorm lastig voor de kijker om meegevoerd te worden door enige spanning of mysterie, of om mee te voelen met zijn personages, die werkelijk verre van realistisch zijn. Dit ook allemaal niet geholpen door het feit dat de acteerprestaties van alle acteurs vaak wel erg belabberd zijn.

Combinatie van factoren

Het is uiteindelijk wat lastig om één ding aan te wijzen waarom deze film niet goed weet te werken. Het is dan ook logischer om te concluderen dat het door een combinatie van dingen komt. Een groot aantal dingen zelfs, die de film maar erg matig weet uit te voeren.

Aan de ene kant blijf ik het echt nog wel prettig vinden dat dit een film is die opnieuw laat zien dat je met weinig alsnog een hoop kunt doen, ook al lukt het deze film zelf niet om dit ook allemaal effectief naar het scherm te brengen. Het is uiteindelijk dan ook niet meer dan opnieuw een enorm standaard found footage film, die veel te weinig met zijn verhaal doet en niet goed lijkt te weten hoe het zijn concept spannend en overtuigend moet uitvoeren. Ik denk tenminste maar dat het een found footage film is, omdat het vaak uit het perspectief van de personages is gefilmd. Maar wanneer je de film serieus bekijkt zijn veel van de camerahoeken echt niet logisch en is het vaak ook onduidelijk wie de camera exact vast zou houden. Wat dat betreft is de film ook niet enorm consistent, wat zeker niet het enige of grootste probleem van de film is.

Matig uitgevoerd

Nee, ik zou eigenlijk geen goede reden kunnen bedenken waarom je ooit deze film zou moeten gaan kijken. Zelfs wanneer je een doorgewinterede liefhebber van het genre zou zijn is het toch echt beter om deze over te slaan, aangezien het wel erg weinig te bieden heeft en ook maar erg matig is uitgevoerd.

4/10


Bekijk trailer