Filmrecensie: The Last Manhunt (2022) Geregisseerd door Christian Camargo


Laten we eerlijk zijn: goede moderne westerns zijn vrij zeldzaam, al is er de laatste jaren echt wel weer een stijgende lijn ingezet. "The Last Manhunt" zal hierbij niet de boeken ingaan als één die net zo goed is als de westerns van weleer, maar er wel degelijk goed in weet te slagen om dezelfde herkenbare stijl te recreëren.

Neemt goed zijn tijd

Je zou kunnen zeggen dat een film is die vrij traag verloopt, maar het zou beter benoemd kunnen worden als één die zijn tijd neemt om dingen op te bouwen en uit te zetten. Iets wat uiteraard ook verre van ongebruikelijk is binnen het genre.

Het is ook zeker niet iets wat storend is, aangezien de film er ook vrij constant in weet te slagen om je aandacht vast te houden. Het weet qua verhaal steeds genoeg te bieden, waardoor dingen goed gaande weten te blijven. Dingen weten zich daarnaast ook wel degelijk goed te ontwikkelen wat de film ook nog eens vrij onvoorspelbaar weet te houden, ondanks dat het uiteraard wel veel van de gebruikelijke clichés weet te gebruiken.

Voldoende lagen

Dat het qua opbouw vrij traag is houdt dan ook zeker niet in dat er niet veel gaande is in het verhaal. Het weet juist verrassend veel lagen aan te brengen, die je misschien ook normaal niet zo snel zou verwachten in een genrefilm als deze.

Toch past het enorm goed in de film zelf, die deze lagen ook wel nodig had om zijn verder vrij simpele en rechtlijnige concept goed te laten werken. Lagen die ook de personages redelijk uniek weten te houden, in een film die ondanks zijn simpele concept wel met vrij veel verschillende personages te maken heeft.

Sterke personages

De personages en de acteurs door wie ze gespeeld worden zijn uiteindelijk dan ook een grote reden waarom de film prima te kijken valt. Niet dat het personages zijn waar je direct hele sterke gevoelens bij krijgt, maar wel personages die dingen vaak interessant weten te maken. Hun persoonlijkheid maakt ze vaak onvoorspelbaar, wat de film ook knap vrij verrassand en spannend weet te houden, zonder dat het hier al te veel voor hoeft te doen.

Al met al een benadering die niet voor iedereen even gemakkelijk en prettig te kijken zal zijn, maar wanneer je een liefhebber van westerns bent is de kans vrij groot dat je deze poging zal kunnen waarderen, zonder dat je er verder door omver geblazen zal gaan worden.

Wat wisselvallig gefilmd

Qua stijl is de film wat meer wisselvallig. Aan de ene kant is de film echt wel knap gefilmd op fraaie locaties en weet het een prima sfeer neer te zetten die vaak ook wel goed aan oude westerns doet denken. Aan de andere kant lijkt de film ook vaak wel erg druk bezig te zijn om dingen maar zo fraai mogelijk in beeld te brengen, in plaats van zich op het verhaal te concentreren.

Iets wat toch wel wat afleidend werkt af en toe en niet alleen onnodig het tempo uit de film haalt, maar ook zijn focus. Het is oprecht prima om af en toe even weg te lopen bij deze film, om er vervolgens bij terug te komen, waarna je al snel zal beseffen dat je vrij weinig- of zelfs helemaal niets hebt gemist.

Prima poging

Toch is het echt wel een poging die ik prima kan waarderen. Subtiel verteld, waar het af en toe wat in doorslaat, maar onder zijn oppervlakte zitten genoeg dingen die de film interessant en ook verrassend weten te houden.

7/10


Bekijk trailer