Filmrecensie: Black Adam (2022) Geregisseerd door Jaume Collet-Serra


Soms kan ik een film echt niet per se goed noemen, maar weet deze wel alsnog prima te werken doordat het simpelweg vermakelijk om te kijken is. "Black Adam" is een prima voorbeeld van zo'n soort film!

Voegt wel degelijk iets toe

Nee, "Black Adam" is echt geen film die bol staat van een goed verhaal, interessante ontwikkelingen en elementen die je diep zullen raken en ontroeren. Dat is gelukkig ook lang niet altijnd nodig om een film alsnog prima om te kijken te maken. 

Heel simpel gezegd weet de film er prima in te slagen om 'dom' vermaak te bieden, met voldoende actie en goede personages die ook wel degelijk iets vernieuwends aan het genre weten toe te voegen. "Black Adam" hoeft niet eens enorm origineel qua verhaal te zijn om wel alsnog behoorlijk origineel te werken. Een reden waarom het ook echt een hele welkome toevoeging is aan de alsmaar groeiende groep van superhelden in films en series.

Superhelden met een rauw randje

Wat fijn aan het personage Black Adam- en de film in het algemeen is, is dat het zich op een grijs gebied focust. Geen van de superhelden is echt per se goed of slecht te noemen en ze doen simpelweg wat ze wordt opgedragen of waar ze zelf in geloven, of dit verder nou goed voor de mensheid als geheel is of niet.

Het geeft "Black Adam" vaak wel een lekker rauw randje, die in niet veel andere superhelden films of series aanwezig is. Het maakt dingen ook net even iets onvoorspelbaarder, ondanks dat je echt geen enorme verrassingen van de film hoeft te verwachten overigens. Het houdt meer in dat dingen net even iets minder clichématig verlopen en het dan ook niet per se alle stappen volgt die je zou verwachten te zien in een genrefilm als deze.

Niet binnen de lijntjes

Doordat de personages zich voornamelijk in een grijs gebied begeven wordt er voor het grootste gedeelte ook niet echt onderscheid gemaakt tussen de helden of slechteriken. Dit houdt in dat de film zich ook meer kan veroorloven met zijn hoofdpersonen. Het maakt niet uit dat deze altijd binnen de lijntjes blijven en het geeft de film een prima excuus om af en toe lekker geweldadig en bloederig te kunnen worden. Echt iets wat er niet alleen maar is om te shockeren, maar ook echt wel iets toevoegt qua originaliteit en de algehele sfeer van de film. Het helpt om de wereld waarin het zich afspeelt goed en duidelijk neer te zetten, zonder hier verder al te veel woorden voor nodig te hebben.

Erg visueel ingesteld

Het is sowieso een film die net even iets minder op zijn 'woorden' en het verhaal vertrouwd. Het is niet geheel toevallig dat de film zeer visueel is ingesteld. En ja, voor het grootste gedeelte weet dit ook goed en prettig voor de film te werken.

De film ziet er echt wel goed en knap uit, al is er soms ook wel wat sprake van overdaad. Het is echt wel wat veel soms qua visuele bombarie. Daarnaast is het ook zo dat bij een film die zo enorm op computer effecten vertrouwd het vaak wel zo is dat 80% er overtuigend uitziet en de rest net even iets minder acceptabel. Het is simpelweg onmogelijk om alles er even gelikt uit te kunnen laten zien en alle scènes evenveel aandacht te geven. 

Toch blijft de visuele stijl van de film er wel voor zorgen dat veel mensen zich ertoe aangetrokken zullen gaan voelen. De Zack Snyder fans zullen ook zeker aan hun trekken gaan komen met deze film. Ondanks dat hij niet bij deze film was betrokken, is het wel degelijk een film die bijna volledig in zijn geest is gemaakt.

Goede personages, gespeeld door een goede cast

Het was vooraf niet heel lastig om Dwayne Johnson in de rol van superheld te zien. Nu hij ook daadwerkelijk een superhelden pak aan mag trekken is ook echt wel duidelijk dat hij er prima mee in zijn element is.

Qua acteerwerk hoort hij eigenlijk niet thuis in een film als deze, maar met zijn charisma en verdere aanwezigheid is verder weinig mis. Zaken die vaak ook veel belangrijker zijn voor een goede superheld in een film. Het goede acteerwerk wordt daarnaast ook vooral aan andere acteurs overgelaten, van wie er genoeg aanwezig zijn in deze film.

Het is eigenlijk vrij verrassend hoeveel andere personages een vrij grote rol spelen in een film die een oorsprong verhaal verteld. Uiteindelijk niet iets waar ik ook over klaag, aangezien het de film niet alleen veel variatie meegeeft, maar ook veel andere acteurs de kans biedt om indruk te maken. Iets wat met name Pierce Brosnan en Aldis Hodge erg goed weet te lukken. 

Beter dan de gemiddelde hedendaagse genre-poging

Ondanks dat "Black Adam" echt niet de boeken in zal gaan als een klassieke superhelden is het wel één die prima vermaak weet te bieden en ook vrij goed is gemaakt. Qua originaliteit ook wel degelijk een vrij welkome toevoeging, wat op zichzelf al genoeg reden is om "Black Adam" boven de gemiddelde genre-poging te plaatsen.

7/10


Bekijk trailer