Filmrecensie: Barbarian (2022) Geregisseerd door Zach Cregger


Originaliteit loont (bijna) altijd. "Barbarian" lijkt op het eerste oog niet eens enorm origineel te zijn, maar naarmate het zich ontwikkeld wordt al vrij snel duidelijk dat het genoeg unieks te bieden heeft en een fijne creatieve benadering weet te kiezen.

Onbevangen kijken

Eigenlijk is het wat lastig om goed over deze film te kunnen praten zonder spoilers te benoemen. Ze maken namelijk een wezenlijk onderdeel uit van het verhaal van de film en zijn een reden waarom het ook vrij goed weet te werken. 

Het is bovenal dan ook een film die beter en leuker om te kijken is wanneer je er zo min mogelijk vanaf zou weten. Het is een film die vrij veel verschillende kanten weet op te gaan met zijn verhaal en benadering. Het is een genrefilm die zich niet zomaar in één hokje laat plaatsen, wat het al een vrij unieke maakt om te kijken.

Effectieve opbouw

Het is wat waar dat het een film is die wat tijd nodig heeft om écht op gang te komen. Dat is echter niet per se iets slechts. Het houdt in dat het goed de tijd neemt om zijn mysterie en sfeer goed op te bouwen, wat in dit geval ook absoluut inhoudt dat de uiteindelijk uitbetaling van dit alles extra effectief weet te werken.

De film weet goed een bepaalde sfeer neer te zetten en het laat je vrij constant de vraag in je hoofd stellen wat er exact gaande is, terwijl het je ook genoeg blijft geven om het verhaal gaande te houden, zonder direct te veel weg te geven.

Goede realistische benadering

Ondanks dat het verhaal werkelijk verre van realistisch is, weet het er toch goed in te slagen om dingen realistisch over te laten komen. Het geeft de film ook iets onbehagelijks, zonder dat de film hierbij verder ook te veel op horror clichés hoeft te vertrouwen. Het geeft de film ook wat meer ruimte om dingen net even iets anders te doen.

Het pakt- en houdt je aandacht op een andere manier vast dan de meeste horrofilms weten te doen. Uiteindelijk blijft het allemaal vrij rechtlijnig qua verhaal en nee, wanneer je er echt goed over nadenkt is de logica vaak ook wel wat ver te zoeken, maar omdat het allemaal zo goed is aangepakt en effectief en origineel naar het scherm wordt gebracht blijft "Barbarian" een heerlijke film binnen zijn genre, met meer dan voldoende verrassingen. Het zal dan ook vooral de liefhebbers van het genre plezieren, terwijl het ook een film blijft waarbij ook voor de meer 'reguliere' kijker een hoop te genieten valt.

Personages helpen de film goed

De film heeft ook een hele aardige cast, met acteurs als Georgina Campbell, Justin Long en Bill Skarsgård. Mede daardoor weten de personages ook erg goed uit de verf te komen.

Het is knap hoe vrijwel ieder personage een andere taak in de film vervult. Het zij om het verhaal op een bepaalde manier vooruit te helpen of om spanning en mysterie verder op te bouwen. Veel van de personages zijn lang niet altijd gezamelijk in beeeld, maar toch weet het allemaal sterk als één geheel aan te voelen.

Prima originele genrefilm

Wat horror betreft is dit echt wel één van de meer creatieve- en ook effectieve films van de laatste jaren. Niet alles werkt, maar over het algemeen weet de benadering en uitvoering er wel voor te zorgen dat "Barbarian" een werkelijk meer dan prima oringinele genrefilm is.

7/10


Bekijk trailer