Filmrecensie: The Woman King (2022) Geregisseerd door Gina Prince-Bythewood


Een enorm sterke film over sterke personages, die zowel qua verhaal als actie behoorlijk weet te boeien. Een vrij origineel en gedurft concept, die voor het overgrote gedeelte zeer goed weet uit te pakken.

Een triomf

Zou een film als deze, pak hem beet, een jaar of 15 ook gemaakt kunnen zijn? Ik denk het niet. Tenminste niet op deze schaal. Het laat wel zien hoe ver we inmiddels gekomen zijn met het afbeelden van minderheden in films. Wat dat betreft alleen al is deze film een behoorlijke triomf, hoewel dit verder natuurlijk nog niets zegt over de daadwerkelijke kwaliteit ervan.

Gelukkig zit het met deze kwaliteit echt wel snor. Het wil duidelijk graag een verhaal vertellen over sterke en onafhankelijken vrouwen, maar het beseft ook dat dit aleen niet genoeg is om een film draaiende en constant interessant te houden. Het ontwikkeld zijn verhaal zeer behoorlijk, waarbij de film aanvoelt als een historisch drama, gecombineerd met meer over-de-top Hollywood actie en geweld, wat vaak meer gericht is op vermaak dan realisme. Een combinatie die in dit geval zeer goed weet uit te pakken en van "The Woman King" zowel een intrigerende als vermakelijke film weet te maken, waarbij veel mensen zich gesterkt zullen gaan voelen.

Goede balans tussen personages en verhaal

Even lijkt het erop dat de film wat geforceerd zijn personages als sterk en onafhankelijk neer wil zetten, maar zodra deze eerste introducties uit de weg zijn weet het gelukkig wel degelijk een goede balans te vinden, waardoor zowel het verhaal als zijn personages goed weten te werken.

Uiteindelijk wordt de film meer gedreven door zijn personages dan door het verhaal, maar het één kan hierbij niet zonder het ander natuurlijk. De personageds houden het verhaal goed en interessant om te volgen, terwijl het verhaal op zijn beurt de personages ook genoeg dingen te doen geeft waardoor de personages goed en leuk om te volgen worden. Het zijn stuk voor stuk behoorlijk unieke individuen, wat de film ook veel variatie brengt. Het is ook prettig hoe de film niet per se op één hoofdpersoon focust, maar meer op een handjevol personages, waarbij de één echt niet meer of minder belangrijk wordt gemaakt voor het verhaal dan de ander.

Een grote rol voor Afrika

Door zijn settings wordt deze film ook een vrij unieke belevenis om te kijken. Ik begrijp dat het een vrij kostbare onderneming zal zijn, maar het is eigenlijk belachelijk hoe weinig films zich in Afrika afspelen. De omgeving en geschiedenis alleen al zou film-makers genoeg inspiratie moeten bieden om jaarlijks tientallen grote films op dit continent af te laten spelen.

De omgeving en geschiedenis speelt ook absoluut een grote rol in deze film. Het geeft de film een zeer prettige stijl om naar te kijken en het is knap met hoeveel oog voor detail deze film is gemaakt.

Indrukwekkende actie

Wat minstens zo knap is zijn de actiescénes. Deze zijn zelfs indrukwekkend goed. Net als de gehele film is het zeer knap en kundig in beeld gebracht, waardoor de film vaak enorm spectaculair weet aan te voelen. Het is niet eens een enorm groots opgezette film wat zijn actie betreft, maar het weet vaak veel van 'weinig' te maken. 

Ook is er absoluut geen gebrek aan actie. Ondanks dat de film voornamelijk om zijn personages draait weet het ook vrij constant actie te bieden, waardoor de film nooit de kans krijgt om ook maar enigzins in te dutten. Zo biedt de film ook voor ieder wat wils. Een goed en sterk verhaal voor de één en spectaculare actie en mooie plaatjes voor de ander, of simpelweg een combinatie van dit alles natuurlijk,. Want het is echt niet moeilijk om meegesleept te worden door deze film, wat je achtergrond of voorkeur voor films verder ook maar is.

Meer dan geslaagd

Een meer dan prima combinatie van verhaal en spektakel, met zeer goede personage en sterke acteerprestaties van zijn cast. Een erg goed gemaakte film, die je nieuwsgierig maakt naar wat regisseur Gina Prince-Bythewood nog meer in petto zal gaan hebben.

8/10


Bekijk trailer