Filmrecensie: Old Man (2022) Geregisseerd door Lucky McKee


Vrijwel alle films zijn per definitie vrij nutteloos. Dit wordt echter pas een probleem wanneer de film zelf ook als dusdanig aanvoelt. Dit is voor het grootste gedeelte toch wel het geval met "Old Man".

Lang uitgerekt

Hoe geweldig Stephen Lang ook als acteur is om naar te kijken, het is vrij tergend om hem voor het grootste gedeelte in zijn eentje te zien acteren in deze film. Het is gewoon niet bijster interessant allemaal en dingen worden slechts matig spannend en mysterieus gemaakt. Het concept leent zich niet goed voor een film van iets langer dan 90 minuten, waardoor dingen dan ook al vrij snel lang uitgerekt beginnen te voelen.

Richting het einde herpakt de film zich echt wel ietwat, maar zodra duidelijk wordt wat er echt allemaal gaande is gaat het niveau van de film al weer vrij snel omlaag.

Wat gemakzuchtig

Ja, het is echt wel een beetje het type film die denkt dat dingen spannend en mysterieus kunnen worden gemaakt door maar zo weinig mogelijk te doen of vertellen. Spanning creëren door de sfeer, zoals met de onderlinge verhoudingen tussen zijn personages. Dit werkt slechts tot op zekere hoogte. De film als geheel heeft echter te weinig te bieden om ervoor te zorgen dat je je aandacht er costant bij weet te houden en je oprecht benieuwd zal zijn waar dingen naartoe zullen gaan en hoe het uiteindelijk zal eindigen.

Probleem met het absolute einde blijft echter ook dat het juist meer nieuwe vragen creëert dan antwoorden oplevert. Een einde dat maar zo verrassend mogelijk wil zijn, of het nou logisch is of niet. Het komt erg gemakszuchtig- en ook zeker ondoordacht over.

Botsende stijlen

De film lijkt daarnaast ook wat met zijn stijl te worstelen. In plaats van of volledig vermakelijk of volledig spannend en realistich te zijn, hangt de film nu ergens tussen deze dingen in. Het maakt het geheel niet heel prettig om te kijken, omdat je vaak niet weet of de film nou wil dat je lacht of dat het je op het puntje van je stoel wil krijgen. 

De botsende stijlen zitten de film vaak enorm in de weg, waardoor het ook nooit of heel leuk of heel spannend wil worden. Een beetje een niemandsdalletje uiteindelijk, waardoor je je niet enorm slecht zal gaan voelen, maar het is geen lekkere film om even een snelle fijne 90 minuten mee te spenderen.

Ook geen uitblinkende Stephen Lang

Door de botsende stijlen lijken de acteurs ook wat te worstelen. Je gaat hierdoor geen hele enge of gevaarlijke Stephen Lang zien, ondanks dat het concept zich hier wel prima voor leent. 

Het is ook wat onduidelijk of de film wil dat je met zijn personage sympathiseert, of dat je hem juist als slechterik zou moeten zien. Een benadering die prima voor een film zou kunnen werken en vaak ook juist extra spanning met zich meebrengt, maar in dit geval draagt het er voornamelijk alleen aan bij dat de film vaak wat vervelend is om te kijken. Het is lastig om je ook maar met iets of iemand verbonden te voelen in deze film.

Geen goede uitwerking

Een weinig interessante opbouw, die ook nauwlijks ergens toe leidt. In ieder geval ook absoluut niet tot iets enorm spannends of fascinerends om te kijken. Nee, het concpt van "Old Man" is ergens echt wel aardig, maar de uitwerking ervan laat absoluut te wensen over.

5/10


Bekijk trailer