Filmrecensie: The Loneliest Boy in the World (2022) Geregisseerd door Martin Owen


De ene film is weer wat gekker dan de ander. Ondanks dat "The Loneliest Boy in the World" echt niet het meest absurde concept heeft dat ik ooit heb gezien, is het toch een behoorlijk aparte film, die zijn eigenzinnigheid nooit in veel meer dan simpel vermaak weet om te zetten.

Ondanks zijn concept, weinig creatief

Ondanks zijn concept is het gek genoeg geen hele creatieve film. Ik zou het uiteindelijk niet eens enorm origineel willen noemen, puur omdat het zo weinig met zijn concept weet te doen uiteindelijk.

Het is dan ook een idee die ik vaker beter uitgevoert heb zien worden. Een concept over een eenling, die niet echt in deze wereld lijkt te passen en daarom zijn eigen wereld creëert. De film bereikt hier uiteindelijk maar weinig mee. Conclusies worden er niet echt getrokken en als er al een boodschap in de film zou zitten is deze mij verder volledig ontgaan.

Niet veel diepgang

Van een film als deze zou je normaal gesproken toch wel wat meer diepgang verwachten. Dingen die ook meer metaforisch dan letterlijk bedoeld zijn en met zijn thema's je aan het denken zetten. Zo niet deze film. Nergens lijkt een diepere laag achter te zitten en het is dan ook een vrij oppervlakkige om te kijken. 

Qua emoties is het dan ook geen film die heel sterk weet te werken, terwijl het thema's had die wel degelijk om wat meer sterk drama schreeuwden. De film zorgt er uiteindelijk zelf voor dat het nooit een heel hoog niveau weet te bereiken. Het laat dingen simpelweg maar gebeuren, zonder zich verder ook al te veel zorgen te maken of het verder ook dingen zou moeten verklaren. Een wat luie- en zeker ook zeer simplistische benadering.

Gered door zijn humor

Het concept is echt wel leuk en tot op zekere hoogte is de film dat ook echt nog wel. Het is wat jammer hoe de film voornamelijk een komische benadering kiest, maar tegelijkertijd blijft dit ook nog altijd wat de film redelijke gaande- en goed om te kijken blijft houden.

Niet dat het een hilarische film is, maar het weet goed te vermaken. Dit vermaak zorgt er ook voor dat je je niet snel zult gaan vervelen met de film en het zorgt er tevens voor dat het lukt om met een aantal dingen weg te komen. Maakt het immers enorm uit dat de film weinig diepgang heeft en niet geweldig met zijn verhaal of personages weet om te springen, wanneer het nog wel altijd prima vermaak weet te bieden?

Niet slecht, maar ook niet enorm aan te bevelen

Een film als deze blijft toch wel wat lastig om te kijken. Niet omdat het enorm zwaar of moeilijk om te volgen is qua verhaal, maar meer omdat het een benadering en stijl kiest die eigenlijk niet goed op zijn concept aansluit. 

Ja, het is vaak leuk, maar het is ook minstens net zo vaak nog altijd wat zwak en nietzeggend allemaal. Zeker geen slechte film, maar toch ook niet echt één die ik enorm aan kan bevelen.

6/10


Bekijk trailer