Filmrecensie: It Is in Us All (2022) Geregisseerd door Antonia Campbell-Hughes


Een film waar niet veel in gebeurt en tegelijk ook juist een hele hoop. Aan de oppervlakte lijkt "It Is In Us All" weinig interessant te zijn, maar het is wat er onder dit oppervlakte gebeurt wat de film wel degelijk zeker de moeite van het kijken waard maakt.

Weet veel te doen met weinig

Het is verrassend en knap hoe de film vrij veel thema's gelijktijdig weet aan te snijden. Omgaan met trauma, het verleden verwerken en tegelijk ook ontdekken wie je nou eigenlijk echt bent en wilt zijn. Het gebeurt allemaal in deze film, zonder dat het dingen er ooit te dik bovenop probeert te leggen.

Het is een film met een meer subtiele en realistische benadering, waardoor het wellicht ook niet altijd even gemakkelijk of prettig om te kijken is, maar wanneer je het met de juiste instelling kijkt, valt er veel uit deze film te halen.

Werkt goed tot op zekere hoogte

Doordat de film nooit groter probeert te zijn dan nodig is het ook zeker waar dat het slechts tot op een bepaald niveau blijft steken. Het is een interessante film, maar tegelijk ook zeker niet de meest interessante. Het weet namelijk niet alles altijd even bevredigend te behandelen en er blijven uiteindelijk ook echt nog wel wat losse eindjes over. 

Het weet vaak je aandacht er goed bij te houden, maar wanneer het aankomt op het overbrengen van zijn emoties blijft de film wel iets afstandelijks houden. Het maakt de film niet per se oppervlakkig, maar het maakt het wel degelijk wat ineffectief soms.

Gedragen door zijn personages

Het is niet geheel verrassend dat een film als deze ook voornamelijk op zijn personages vertrouwt. Hierbij is gelukkig ook wel degelijk het geval dat ze door een aantal interessante veranderingen gaan, waardoor de film als geheel vrij goed weet te blijven werken. 

Zoals altijd helpt het ook absoluut dat er aantal zeer kundige acteurs aaanwezig zijn in de film, die alle emoties overtuigend weten te spelen, vaak ook zonder tekst te hoeven te gebruiken.

Een goede sfeer voor de film

Ook vertrouwt de film sterk op zijn sfeer. Het is wat bleek en naargeestig allemaal, maar tegelijk gelukkig ook absoluut niet deprimerend. De film is fraai geschoten en maakt effectief gebruik van zijn Ierse omgevingen, waarmee het goed de sfeer van de film en zijn verhaal weet te vangen.

Zijn benadering maakt natuurlijk wat deze film realistisch maakt om te kijken, waarbij de sfeer absoluut een grote en belangrijke rol weet te spelen.

Een heel behoorlijke genre-poging

Qua verhaal hou je absoluut het gevoel dat de film hier en daar wat 'strakker' en beter had gekund, maar toch weet het al zijn thema's, personages en sfeer heel behoorlijk te behandelen, waardoor "It Is In Us All" wel degelijk een film blijft die het kijken waard is.

7/10


Bekijk trailer