Filmrecensie: After Yang (2021) Geregisseerd door Kogonada


Een film die meer interessante vragen stelt dan dat het ook daadwerkelijk interessante antwoorden geeft. Het maakt "After Yang" wat onevenwichtig, al blijft het in de kern gelukkig nog wel altijd een prima film om te kijken.

Een sterk concept

De film begint absoluut veelbelovend. Het belooft een interessante reis te worden die ons meeneemt naar de nabije toekomst, waarin AI een groot ondereel in ons alledaags leven speelt. Het stelt hierbij vooral de vraag over hoe menselijk dit is en wat voor rol dit dan ook zal gaan spelen binnen normale gezinnen.

De film gaat hier absoluut goed de diepte mee in af en toe, wat de film ondanks zijn onderwerp voornamelijk ok erg warm en menselijk weet te houden. Het blijft hierbij echter wel wat lastig om te zeggen wat voor conclusies nou precies uit deze film getrokken kunnen worden, of welke boodschap de regisseur en schrijver voor ogen had.

Balans is wat zoek

Door vrijwel alleen maar wat interessante vraagstukken aan te boren, zonder hier ook een defintief antwoord op te geven, komt de film toch wel wat gemakzuchtig over. Ja, je zou kunnen zeggen dat het de kijker alsnog aan het denken weet te zetten en dat het je dingen zelf laat invullen, maar zo'n benadering houdt nooit in dat je zomaar met alles weg zou moeten komen.

De delicate balans tussen het aanzeten tot nadenken en het tegelijk blijven bieden van een interessant verhaal dat te allen tijde goed gevolgd kan blijven worden is vaak toch wel wat zoek in deze film. Met name gedurende zijn tweede helft. De film komt hierdoor juist ook net even wat minder slim en provocerend over dan het denkt te zijn. Het is dan ook geen film die je kijk op de mens en technologie enorm zal gaan veranderen.

Twee helften

Het voelt uiteindelijk ook te veel alsof de film uit twee verschillende helften bestaat. En daar waar ik de familie dynamaiek uit de eerste helft van de film absoluut goed kon waarderen, was het teleurstellend om te zien dat dit nauwelijks nog een rol speelt in de tweede helft van de film, die meer filosofisch probeert te zijn.

Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat de film veel langer aanvoelt dan dat deze in werkelijkheid is. De 90 minuten voelen dan ook meer als 2 uur, doordat het vaak maar wat voort meandert, zonder tot duidelijke conclusies te komen. Het uitkijken van de film voelt uiteindelijk dan ook meer als een opgave dan iets wat je daadwerkelijk graag doet, wat natuurlijk nooit een goed teken is.

Veel positieve dingen

Het is wat jammer om veel negatiefs over de film te moeten zeggen, omdat ik toch echt wel van mening ben dat het alsnog het kijken waard is en dan ook veel goeds weet te doen.

Het blijft ten eerste een interessant concept hebben, ondanks dat deze niet altijd even goed to uitvoering komt. Ook blijft de film technisch verder ook echt wel goed gemaakt, met aansprekende beelden en dus ook goed camera-werk.

Ook heeft de film een aantal werkelijk prima acteurs, waarvan Colin Farrell niet de meest logische keuze lijkt om de hoofdrol te spelen, maar hij weet dit zeer terughoudend en overtuigend te vervullen.

Meer vragen dan antwoorden

Echt wel een film die het kijken waard is, maar uiteindelijk niet helemaal de juiste richting op lijkt te gaan met zijn concept en verhaal om dingen constant interessant te houden en helaas dan ook meer vragen dan duidelijke antwoorden weet te bieden.

6/10


Bekijk trailer