Filmrecensie: Medieval (2022) Geregisseerd door Petr Jákl


Op zich is het echt wel weer eens lekker en prima om een simplistische en rauwe film te zien die zich in de middeleeuwen afspeelt. Iets meer inhoudt was echter uiteindelijk ook wel meer dan welkom geweest.

Vol goede en slechte dingen

Aan de ene kant kan ik deze film echt wel waarderen en heb ik er ook bewondering voor. Het ziet er prima uit en is leuk wanneer het losgaat met zijn actie. Wanneer het echter aankomt op het vertellen van zijn verhaal laat de film toch wel behoorlijk wat steken vallen.

De film slaagt er uiteindelijk maar matig in om ook echt interessant en meeslepend genoeg te zijn. Het is wel een erg oppervlakkige belevenis, waarvan je je ook kunt afvragen of het echt het niveau van een gemaakt-voor-DVD film ontstijgt. Het antwoordt hierop is naar mijn mening toch echt 'nee'.

Sleept zich wat voort

Het is wel duidelijk dat de film er meer geïnteresseerd in was om een bepaalde sfeer neer te zetten, met ook aardig wat actie. De film begint dan ook behoorlijk veelbelovend, maar snel daarna wordt het ook duidelijk dat het grootste gedeelte van het budget in de opening was gestopt. 

De film sleept zich hierna voornamelijk maar wat voort, zonder dingen goed op te bouwen. De personages werken hierdoor ook nooit echt goed en de films als geheel is bij vlagen wat traag en zelfs saai te noemen. Het weet uiteindelijk te weinig te bieden om de kijker goed te vermaken en om een goede belevenis te bieden met zijn verhaal, die in de kern echt niet slecht blijft.

Doet zijn titel eer aan

Het weet zijn meer trage en oninteressante gedeeltes echter wel vaak af te wisselen met goede actie. Het is actie waarbij de film zich niet inhoudt, qua geweld. Het is dan ook zeker niet voor iedereen, maar laten we eerlijk zijn: dit is wel waarvoor veel mensen überhaupt dit soort films gaan kijken. In dat opzicht stelt deze film dan ook zeker niet teleur en het zorgt er uiteindelijk ook voor dat de film nog altijd prima te kijken blijft. Niets te hoogstaands of te diepgaand, maar aan de andere kant zijn dat ook dingen die niet iedere film hoeft te bieden natuurlijk.

Het blijft knap hoe het de film lukt om redelijk overtuigend een bepaalde tijdsperiode neer te zetten, waardoor het in ieder geval zijn titel eer aan doet.

Verrassende acteurs

De film wordt ook alsnog enigzins naar een hoger niveau getild door de aanwezigheid van een aantal grote namen. Ben Foster speelt een prima hoofdpersoon, al blijft zijn rol wel erg matig geschreven. 

Het is ook enorm leuk om Michael Caine in deze film te zien. Met zijn enorme cv is het ook niet ondenkbaar dat dit zijn eerste film is die zicn in de middeleeuwen afspeelt, maar het is een rol die hoe dan ook wel duidelijk maakt dat het een combinatie is die enorm goed samen gaat. Meer van Michael Caine in dit soort rollen graag. Dat hij langzaamaan richting de 90 gaat doet er hierbij verder ook niets toe.

Goed genoeg voor de liefhebber

Het is zeker wel een oké film als rauwe actie films over de middeleeuwen je aanspreken. Qua verhaal en personages blijft het echter beduidend minder om te kijken, waardoor het ook geen film is die op iedereen zijn lijstje zou moeten worden gezet.

6/10


Bekijk trailer