Filmrecensie: The Invitation (2022) Geregisseerd door Jessica M. Thompson


Het is eigenlijk enorm simpel. Als Twilight vermengd met het Dracula verhaal als iets aantrekkelijks voor je klinkt dan is "The Invitation" wel degelijk een film waar je veel plezier uit kan gaan halen. Mocht het echter als iets verschrikkelijks voor je klinken is de kans ook groot dat deze film je verder koud zal gaan laten en is het één die je ook gerust links zou kunnen laten liggen.

Effectief voor zijn doelgroep

Je zou dus gerust mogen stellen dat voor zijn doelgroep deze film in ieder geval prima weet te werken. Tot op zekere hoogte, want het is echt geen film die geheel zonder problemen blijft. 

Zo denkt het vaak wel net even iets te makkelijk over dingen. Wanneer het dingen op wil bouwen en mysterieus wil laten zijn, doet dit het door je simpelweg niets te vertellen of te laten zien. Het zorgt er ook voor dat met name het middengedeelte van de film wel erg traag is en oninteressant is en de kans dan ook bestaat dat je enigzins af zal gaan haken.

Een lange aanloop

Toch jammer. Want het begin van de film laat zien dat het wel degelijk een goed tempo kan hebben, met ook aansprekende personages. Het is dan ook een film met meerdere gezichten, wat als geheel nooit heel overtuigend samen weet te komen. 

Wanneer je alleen de eerste 10 minuten en de laatste 10 minuten vna de film zou bekijken zou je je ook nooit realiseren dat dit dezelfde film is. Dit is niet per se iets slechts, maar het laat wel zien hoe enorm divers- en ook onsamenhangend de film als geheel uiteindelijk is. Het heeft vaak net even een iets te lange aanloop nodig om dingen te laten ontwikkelen, wat het tempo behoorlijk uit de film haalt al is de beloning uiteindelijk wel daar voor de kijkers die zich door het midden van de film weten te worstelen.

Heel aardig wanneer het los weet te gaan

Voor het grootste gedeelte van de film is er eigenlijk niet een groot genoeg conflict gaande waardoor je enorm geïnteresseerd zou zijn in het verhaal, los van de langzaam ontwikkelende romance. Wanneer alles uiteindelijk wel onthuld wordt is het allemaal niets enorm verrassends. Sterker nog: het is enorm voorspelbaar, maar de film pakt het desalniettemin wel heel aardig aan.

Wanneer de film losgaat, gaat het ook echt wel goed los. Het staat misschien wat in contrast met zijn langzame opbouw, maar dat is wellicht juist ook uiteindelijk onderdeel van de reden waarom het zo prima weet te werken. Het is vermakelijk en zelfs enigzins opzwepend tegelijk. Het laat ook zien dat de film niet voor niets een meer horror-achtige benadering had gekozen voor zijn opbouw en sfeer. Iets wat enorm goed tot zijn recht komt in het laatste gedeelte van de film. Want ja, "The Invitation" is uiteindelijk toch ook nog echt altijd een horrorfilm.

Een prima sfeer

De sfeer van de film is ook meer dan prima te noemen. Het gaat voor een duistere sfeer, maar dan wel één die ook enorm atmosferische voor de film weet te werken en niet één die denkt dat het genoeg is om alleen maar duister te zijn, om een goede sfeer en spanning voor de film te creëren.

De film ziet er oprecht goed uit, met goed gevonden locaties, sets, kostuums en zijn camerawerk, die er allemaal voor zorgen dat de film tegelijk lekker ouderwets en ook modern aandoet. Het is een film die zich voornamelijk op een jongere generatie meiden/vrouwen richt, maar die ook wel degelijk genoeg weet te bieden om een bredere doelgroep aan te spreken.

Voor veel mensen zeker de moeite waard

Zeker geen briljante film, al zal het grootste gedeelte van de doelgroep daar niet al te veel over gaan klagen. Toch blijft het een probleem dat het dingen niet constant interessant weet te houden en soms net even te lang nodig heeft om dingen goed te laten ontwikkelen. Desalniettemin de moeite waard wanneer je benieuwd bent hoe een film eruit zou gaan zien wanneer Twilight met Dracula zou gaan vermengen.

6/10


Bekijk trailer