Filmrecensie: Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles (2022) Geregisseerd door Andy Suriano & Ant Ward


We hebben hier weer een ietwat apart geval. Ik vond dit namelijk echt geen goede film, maar had wel plezier tijdens het kijken ervan. Kan ik er dan ook écht negatief over zijn. Nee. Het dient immers zijn doel.

De Turtles voor een nieuwe generatie

Dit zijn de Teenage Mutant Ninja Turtles voor een nieuwe jonge generatie, die eerder voor het eerst in 2018 geïntroduceerd waren in de animatieserie met dezelfde titel: "Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles". 

Met de oude Teenage Mutant Ninja Turtles heeft het dan ook weinig van doen. De animatiestijl is totaal anders, wat ook inhoudt dat de personages een ander uiterlijk hebben gekregen. Groter, steviger en hoekiger zou een goede beschrijving zijn en sommige personages, zoals Master Splinter en April O'Neil zijn zelfs helemaal niet meer terug te herkennen. Voor mij persoonlijk voelde dit dan ook vrijwel totaal niet als een Turtles film, maar als het werkt dan werkt het. Blijkbaar zijn de vernieuwde personages en hun nieuwe uiterlijk populair genoeg om een eigen film te krijgen. 

Meer actie gericht

Naast het uiterljik, lijken ook de karaktereigenschappen van de personages enigzins veranderd. Of misschien beter gezegd: de film benaderd dingen anders. In plaats van gekkigheden en zich te richten op de humor en dynamiek tussen de verschillende hoofdpersonages, is de film meer gericht op zijn actie. 

Dit zorgt ervoor dat de film absoluut in sneltreinvaart voorbij raast. Dingen worden echt wel opgebouwd, maar tijd om te ontwikkelen heeft het niet. Een goed verhaal lijkt dan ook niet echt aanwezig te zijn. Alleen één die bol staat van de oppervlakkigheden en clichés, puur erop gericht om dingen gaande te houden, zonder verder ooit echt iets creatiefs of verrassends te doen.

De benadering heeft ook zeker zo zijn voordelen

Dat de film voornamelijk actie gericht is heeft duidelijk ook zo zijn voordelen. Het zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk zal zijn om je verveeld te voelen tijdens de film, maar het levert ook een aantal prachtige plaatjes op.

Ik zou niet willen zeggen dat ik enorme liefhebber was van deze specifieke animatiestijl, maar voor zijn actie werkt het wel degelijk zeer goed. Door het tempo en spektakel weet het zelfs alsnog meeslepend te zijn, al hoef je verder niet te verwachten dat je ergens ook andere emoties bij zal gaan voelen.

Weet niet of dit de reboot is die de Turtles nodig hebben

Ik betwijfel wel heel erg of deze nieuwe film er nou voor zou gaan zorgen dat een nieuwe generatie razend enthousiast over de Teenage Mutant Ninja Turtles zal raken. Ze zien er stoer en uniek genoeg uit, maar wat deze film toch wel echt mist zijn duidelijke persoonlijkheden. Ik zou niet weten waarom een kind zich bijvoorbeeld als een Turtle zou willen gaan verkleden, na het zien van deze film, of waarom ze er met een rugzak en broodtrommel van op school rond zouden willen gaan lopen.

Misschien zorgt het er echter wel voor dat de interesse voor de nieuwe serie en oudere series en films zal gaan groeien, waardoor deze film alsnog een nieuwe generatie van Turtles fans weet voort te brengen. Het is misschien ook niet echt een doel wat deze film voor ogen had, dus het is verder ook niet iets waar ik de film op zal beoordelen.

De moeite waard om te kijken

Het is niets geweldigs, maar de film weet tenminste wel prima te vermaken. Voor alle dingen die het niet heel erg goed of bijzonder weet te doen zijn er genoeg dingen die "Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles" wel alsnog de moeite van het kijken waard maken.

6/10


Bekijk trailer