Filmrecensie: Luck (2022) Geregisseerd door Peggy Holmes


Wat als leuk en oprecht heel erg goed begon, wordt al snel iets enorm standaards en uiteindelijk zelfs ietwat beneden gemiddeld. "Luck" is uiteindelijk een film die het niet goed aandurft om origineel te zijn en daarom in zwakke en meer bekende patronen vervalt.

Een veelbelovende start

De film begint echt enorm veelbelovend. Een film die het aandurft om volwassen thema's te behandelen en in veel opzichten ook meer als een film aanvoelde die op volwassen kijkers is gericht. Ik was oprecht onder de indruk en de film leek iets heerlijks unieks te gaan worden.

Dit staat uiteindelijk echter in enorm contrast met de rest van de film, die kinderachtige humor afwisselt met genre clichés, verwerkt in een matig script.

Weet te weinig te doen

Dat de film standaard was had ik ergens nog wel mee kunnen leven, maar uiteindelijk weet het zelfs met zijn standaard verhaal nog te weinig te doen. Te weinig leuke personages, geen echte slechterik en een moraal waar je eigenlijk niets mee kunt.

Meest verwarrende aan de film is dat ik niet eens goed weet wat de film probeert te zeggen. Net als zo'n beetje iedere animtiefilm probeert het duidelijk een boodschap te verkondigen aan zijn jonge kijkers, waar ze hopelijk iets aan zullen hebben, maar het moraal van deze film is dat het ook gewoon oké is om ook pech te hebben?

Nu ik dit zo schrijf klinkt het nog wel als iets wat best een prima boodschap is, maar hoe het in de film wordt behandeld en verteld is enorm klungelig en ineffectief gedaan. Dit is voornamelijk doordat het dingen er te dik bovenop legt, wat ook als gevolg heeft dat niets in de film ooit als een verrassing komt.

Blijft zoekende

Het concept van de film is dan ook niet eens zo slecht, maar de invalshoeken die het kiest zijn op zijn minst wat ongelukkig te noemen. Het is alsof de film zelf ook constant wat zoekende is om zjin eigen stem te vinden, niet beseffende dat dat eerder al prima was gelukt in de eerste 20 minuten van de film.

Dat de film dit uiteindelijk niet door durft of weet te zetten is teleurstellend te noemen, al moet ook gezegd worden dat de film prima om te kijken blijft. Het is enorm standaard, vaak wat wisselvallig en de humor is niet altijd even geslaagd, maar het weet dit wel af te wisselen met momenten die alsnog leuk en creatief genoeg zijn

Effectief en goed om te kijken

Ook ziet de film er meer dan prima uit. met een leuke kleurrijke stijl en een aantal goed uitziende personages. Vreemde hieraan blijft wel dat het wat voelt alsof ieder personage eigenlijk in een andere filmt thuishoort. Wat rommelig, net als de rest van de film. Wat dat betreft valt het dan ook niet enorm uit toon.

Het neemt ook allemaal niet weg dat de film erg knap gemaakt blijft, wat zijn animaties betreft. Niet slecht voor een nieuwe studio, voor wie dit de eerste lange animatiefilm was.

Valt zeker nog te kijken

De film valt zeker prima te kijken, maar het is geen enorm creatieve, leuke of sterke film qua verhaal. In veel opzichten is het zelfs een behoorlijk zwakke film, die benenden gemiddeld is, maar gered wordt door zijn positieve sfeer, een leuk hoofdpersoon en momenten waarop de film alsnog prima weet te vermaken.

6/10


Bekijk trailer