Filmrecensie: Pil (2021) Geregisseerd door Julien Fournet


Een animatiefilm die werkelijk gevuld is met een hoop goede dingen, maar uiteindelijk wel erg naar beneden wordt gebracht door zijn verhaal. "Pil" is leuk en vermakelijk tot op zekere hoogte, maar tegelijk ook zeer zeker teleurstellend.

Verhaal is niet echt op orde

Je zou toch denken dat iedere film met een goed verhaal zou moeten beginnen. Waarom zou je überhaupt beginnen met het filmen of animeren van een film wanneer je dit nog niet op orde hebt? Toch is het iets wat we keer op keer zien gebeuren. Zo ook met "Pil", dat verder echt wel een aardig concept heeft, maar wel erg slordig en simplistisch in elkaar zit wat zijn verhaal betreft.

Niet goed verteld

Het verhaal is om te beginnen sowieso al iets wat we allemaal al veel vaker- en ook beter gedaan hebben zien worden. Het is dan ook een zeer voorspelbare film zonder echte verrassingen, maar ergens is dat ook iets wat je zou verwachten van een 'kleine' animatiefilm als deze.

Het is dan ook zeker niet het meest storende aan de film. Wat wel kwalijk is, is dat het verhaal wel erg zwak wordt verteld. Dingen worden werkelijk nauwelijks opgebouwd en exemplarisch hiervoor is bijvoorbeeld hoe de hoofdpersonen elkaar leren kennen. Het voelt enorm samengegooid en gehaast allemaal, alsof de film alleen in grote lijnen een duidelijk idee had over zijn verhaal, maar verder geen idee hoe het het goed zou kunnen laten werken.

Zit verder wel heel aardig in elkaar

Dit is uiteraard allemaal enorm zonde. Ook vooral omdat de film verder echt wel heel erg knap in elkaar zit. Zo is de actie best aardig en de humor vrij leuk, maar zou ik de film toch niet enorm aan jonge kinderen kunnen aanbevelen, voor wie deze film wel duidelijk is gemaakt.

Het is simpelweg allemaal te onsamenhangend om de aandacht van de kijker goed vast te kunnen houden. Als ik al moeite had om mijn aandacht er continue bij te houden, dan kun je je wel indenken dat dit zeer zeker ook het geval zal gaan zijn bij de jonge kijkers, bij wie de aandachtsboog over het algemeen net even iets korter gespannen is. Ondanks dat de film korter dan 90 minuten is, voelt het alsnog minimaal een kwartier te lang.

Zeer goede personages

Aan de personages ligt het ook zeer zeker niet. Sterker nog, deze zijn juist echt behoorlijk goed. Het is een fijne groep van vermakelijke personages die elkaar goed aanvullen en ook nog eens enorm leuk zijn. Ik zou dat dan ook helemaal niet erg vinden om meer films met dezelfde groep personages te gaan zijn, al is het zeer onwaarschijnlijk dat dat zal gaan gebeuren.

De personages zijn ook leuk ontworpen en geanimeerd en de film ziet er over het algemeen knap geanimeerd uit. Het weet een prettige sfeer te creëren, met een wereld die er indrukwekkender en meer gedetaileerd uitziet dan je zou verwachten van een animatiefilm van dit kaliber.

Uiteindelijk niet aan te bevelen

Het blijft een leuke film, die er ook echt knap uitziet. Het verhaal zorgt er echter wel voor dat het tegelijk ook behoorlijk matig blijft, zonder sterke ontwikkelingen of een goede opbouw. Ondanks dat het enorm simplistisch is weet het alsnog rommelig te voelen. Echt aan te bevelen valt deze animatiefilm dan ook niet.

5/10


Bekijk trailer