Filmrecensie: Movers Ultimate (2022) Geregisseerd door Ben Rood


Een komedie over een stel verhuizers. Ik weet nog niet of dit nou juist aanlokkelijk klinkt omdat het zo origineel is, of juist stom omdat het zo onwaarschijnlijk is. Hoe dan ook, de film weet wel heel aardig te werken.

Leuk in al zijn eenvoud

Zonder ergens in uit te blinken, weet de film wel enorm vermakelijk te zijn. En dit is knap, wanneer je ook nagaat dat de film slechts een handjevol personages heeft en zich voor het grootste gedeelte op één locatie en zich gedurende één en dezelfde dag afspeelt.

De film weet echter knap zijn eenvoud de grootste kracht te maken. Het is enorm simpel qua opzet en qua verhaal doet het niet eens enorm veel. Het doet echter wel net genoeg om dingen constant gaande, interessant en ook redelijk origineel te houden, al is het uiteraard geen film waarvan je enorme plottwists hoeft te verwachten.

Goed vermaak

Her vermaak van de film komt juist voort uit het feit dat het simpelweg gaat over een stel verhuizers, die een lastige klus voor de kiezen krijgen. De situaties zijn zeker extreem en zwaar overdreven, maar dit weet enorm prettig voor zijn komedie te werken.

Het scheelt ook dat de film nooit al te veel overdrijft of te ver met zijn ideeën gaat. Het weet wanneer het moet stoppen en rustig aan moet doen, waardoor de film, ondanks zijn zwaar overdreven situaties, alsnog redelijk subtiel weet te blijven. De balans die het weet te vinden is zeer prettig en voorkomt bovendien dat de film al snel te veel van hetzelfde zal worden. Het weet zelfs een vrij gevarieerde film te zijn, waarbij het ook voldoende op zijn personages en verschillende verhaallijnen weet te focussen.

Zeker niet briljant

Niet dat de film briljant is natuurlijk. Het blijft ook wat het is. En dat is één die overduidelijk enorm goedkoop gemaakt is, zonder ook een al te grote crew. De film oogt dan ook zeker wat goedkoop, maar dat neemt niet weg dat de film-makers wel goed met alle beperkingen hebben weten om te gaan.

Het probeert nooit iets groters te zijn dan het is en het heeft ook duidelijk niet de intentie om prijzen te pakken. Het is simpelweg een film die leuk en knap gemaakt is, wat ook zeker overstraalt op de kijker. Dit neemt echter niet weg dat zijn simpele opzet er wel alsnog voor weet te zorgen dat het nooit echt beter dan een gemiddelde film weet te worden.

Geholpen door zijn personages en acteurs

Dat de film een goed en leuk tempo weet te vinden en deze ook knap vast weet te houden heeft het uiteraard voornamelijk aan zijn script te danken. Het zijn hierin ook zijn personages die dingen goed gaande weten te houden. Het lukt de film om op de juiste personages te concentreren, waardoor het ook de ruimte vind om voldoende subplots te creëren. Wel zo prettig in een film die verder voornamelijk behoorlijk rechtlijnig is qua opzet.

Deze personages worden ook gespeeld door hele prima acteurs. Iets wat dit soort films, vooral binnen het komedie-genre, vaak enorm pijn kan doen zijn slechte acteerprestaties. Niet alleen kan het de komedie enorm vervelend maken om te kijken, maar het zal de film in het algemeen behoorlijk zwak en gewoon niet fijn om te volgen. In deze film is het gelukkig wel degelijk prettig om de personages te volgen, al zal je verder ook niet enorm veel om ze gaan geven.

Weet goed te werken

Een hele simpele, maar tegelijk ook een hele fijne, prettige komedie, die oprecht heel behoorlijk weet te werken. Absoluut de moeite waard om te kijken wanneer je in de stemming zou zijn voor iets luchtigs en grappigs.

6/10


Bekijk trailer