Filmrecensie: The Reef: Stalked (2022) Geregisseerd door Andrew Traucki


Wat dit soort films betreft ligt de lat vrij laag. Het is dan ook goed om te melden dat deze absoluut niet door de ondergrens zakt. Het wordt nooit belachelijk of lachwekkend slecht, maar het weet daarnaast ook maar bar weinig te doen wat wel indruk maakt.

Meer een serieuze poging

Het is wat raar om te zien hoe deze film tussen het niveau van een domme B-film en dat van een serieuze genre-poging blijft hangen. Uiteindelijk leunt het wel wat meer richting het zijn van een serieuze film, wat voor de verandering ook wel eens prettig is. 

Het is alleen wel wat lastig om de film constant serieus te blijven nemen. Zo zien de effecten er maar matig is en is ook het acteerwerk niet van een enorm hoog niveau. Ook is de manier waarop het verhaal zich ontwikkeld verre van geloofwaardig. Het hangt aan elkaar van onwaarschijnlijkheden en verhaallijnen die uiteindelijk werkelijk nergens heen gaan.

Moeite om de film te vullen

Het is ook wel duidelijk dat na een kort tijdje de film ook echt wel door zijn ideeën heen is. Het is natuurlijk ook wel echt lastig om een hele film te vullen met de aanvallen van een haai.

De film probeert ook echt wel meer te doen dan alleen dat, maar deze pogingen voelen halfbakken. De extra drama werkt nooit heel erg goed, ook omdat het vaak echt niet het niveau van een tiener-soap weet te ontstijgen. 

Matig geschreven personages

De personages maken dingen niet veel beter. Ze zijn op een dusdanige manier geschreven dat veel van hen eigenlijk maar weinig toevoegen aan het verhaal en het zelfs wat lastig is om te zeggen wie wie is in de film. Het zijn voornamelijk enorm nietzeggende personages, zonder een goede duidelijke persoonlijkheid. Dit geldt zelfs tot in zekere mate voor zijn hoofdpersonen.

Net als met het verhaal probeert de film wat van zijn personages echt wel wat achtergrond en diepte mee te geven, maar omdat dit uiteindelijk nergens heengaat, voegt het ook vrijwel niets toe. Zeker ook niet aan het realisme of drama van de film.

Niet geslaagd

Meeslepend is de film dan ook echt niet te noemen, wat al enorm ten koste gaat van zijn spanning. Ook qua actie en horror heeft het uiteindelijk maar weinig te bieden. Met name de liefhebbers van haaienfilms zullen dan ook extra teleurgesteld zijn met deze film, al is het ook waarschijnlijk dat ze alsnog zullen waarderen dat de film een meer serieuze poging doet om een goede genrefilm te zijn, in plaats van één die weet dat het slecht en belachelijk is en daarom maar zoveel mogelijk slechte en belachelijke dingen doet, onder het mom van komedie.

Mag gerust overgeslagen worden

De film heeft vooral het 'geluk' dat tal van genrefilms de lat enorm laag hebben geleged. Dit is dan ook verre van de slechtste genre-poging die ik ooit heb gezien, al maakt dat deze film niet gelijk een geslaagde. Het verhaal, personages, spanning en acteewerk zijn allemaal vrij matig, waardoor je deze film dan ook gerust over zou mogen slaan.

5/10


Bekijk trailer