Filmrecensie: The Last Bus (2021) Geregisseerd door Gillies MacKinnon


Het voelt ergens toch wel wat rottig om iets negatiefs over deze te zeggen, aangezien het zijn hart duidelijk op de juiste plek heeft en ook echt wel een vrij lieve en ontwapenende film weet te zijn. Maar nee, het zou ook niet eerlijk zijn om het een hele goede of sterke te noemen.

Matige uitvoering van een prima idee

Je zou de film het beste kunnen omschrijven als een matige uitvoering van een prima idee. Dat een oudere man per bus het land doorreist om 'zijn laatste levensmissie' uit te voeren is zowel vermakelijk als hartverwarmend, maar de manier waarop deze film het uitvoert maakt het verre van effectief om te kijken.

Geforceerd

Het is een film die enorm op zijn alledaagse realisme vertrouwt om goed te kunnen werken. De 'toevallige' ontmoetingen bij de bushaltes en de gesprekken die de hoofdpersoon met andere mensen voert voelen alleen allemaal helaas verre van realistisch. Geforceerd zelfs. 

Laten we ook eerlijk zijn: wanneer was de laatste keer dat jij een praatje had gemaakt met iemand bij een bushalte of in de bus zelf. Deze film doet het lijken alsof dit allemaal heel normaal is en gaat zelfs ook wel verder dan dat. De gebeurtenissen die de hoofdpersoon meemaakt hadden ongetwijfeld avontuurlijk en vermakelijk aan moeten voelen, maar het gaat enorm ten koste van zijn realisme en staat daarbij ook nog eens in schril contrast met de meer serieuze benadering van de film, die vaak wel erg dramatisch wil zijn.

Doet eigenlijk wel erg veel voor een 'kleine' film

Om het allemaal nog even iets 'erger' te maken vinden alle gebeurtenissen ook nog eens slechts binnen een aantal dagen plaats. Het is wel erg veel alemaal, voor een film die verder bewust zo klein mogelijk wil zijn.

Het is waar dat het gelukkig het allemaal wat weet te doorbreken dat er af en toe wat flashbacks doorheen te gooien, maar probleem hiermee is weer dat het de film juist enorm voorspelbaar en typisch maakt. Qua emoties weet het allemaal dan ook niet enorm goed te werken.

Spall maakt het alsnog enigzins de moeite waard

Het is absoluut waar dat de film nog altijd enigzins prima en de moeite waard gemaakt wordt om te kijken dankzij Timothy Spall. Misschien niet eens de meest logisch keuze in de rol als lieve oude man, maar hij weet de rol volledig eigen te maken en geeft prima acteerwerk weg.

Hij is uiteraard ook degene die de film vrijwel in zijn eentje moet dragen. Dit is gelukkig geen enkel probleem voor de ervaren Spall, die indruk weet te maken en de film absoluut alsnog een bepaalde kwaliteit mee geeft.

Niet erg effectief

Nee, ik zou echt willen dat ik dit een goede, leuke en lieve film had kunnen noemen. Leuk, lief en goed is het natuurlijk alsnog op momenten, maar de algehele uitvoering zorgt ervoor dat de film als geheel te kort komt om volledig effectief te zijn met één of meerdere van deze drie dingen.

5/10


Bekijk trailer