Filmrecensie: Dashcam (2021) Geregisseerd door Rob Savage


Voor zover als found footage films (er is daar nog steeds geen goed Nederlands woord voor toch?) gaan, is "Dashcam" echt wel één van de meer originele en ook vermakelijk films die je kunt treffen. Niet geweldig, maar met name de liefhebbers van het genre zullen ongetwijfeld kunnen waarderen hoe deze film een groot aantal dingen anders weet te doen.

Origineel, binnen een repeterend genre

Er is een lange periode geweest dat er jaarlijks enorm veel found footage uitkwamen, met name geïnspireerd door het succes van de films "The Blair Witch Project" en "Paranormal Activity". Het zijn natuurlijk ook enorm goedkope en simpele films om te maken, wanneer het op de grote van je cast & crew en bijvoorbeeld sets en kostuums aankomen. Met andere woorden, het zijn films die iedere jandoedel zou kunnen maken en veel jandoedels dan ook gemaakt hebben. Iedere film deed werkelijk hetzelfde en ik was dan ook blij om te zien dat de hype wel een uit begon te doven de laatste jaren.

Dat allemaal gezegd hebbende, is dit ook allemaal een reden waarom ik "Dashcam" juist prima te pruimen vond. Het was een film die niet de gebruikelijke irritante clichés gebruikt en juist origineel en vermakelijkk weet te zijn.

Weet het concept goed te laten werken

Wat ik absoluut aan deze film kan waarderen is dat het niet alleen maar 75% opbouw is, voordat je eindelijk het monster/moordenaar zou gaan zien. Geen irritant getik op ramen op deuren en personen die door het donker lopen en om onvoorklaarbare redenen constant een camera hebben draaien.

De titel van deze film dekt zeker niet de lading, aangezien de dashcam absoluut niet constant vastzit aan het dashboard en juist vaker gedragen wordt. Het concept geeft de hoofdpersoon in ieder geval wel een excuus waarom ze constant maar alles zou filmen en de camera constant bij zich heeft, aangezien ze een streamer is. Dit geeft de film echt wel een behoorlijk vermakelijke lading, helemaal wanneer je leest wat hij kijkers allemaal schrijven tijdens haar streams, ook wanneer dingen duidelijk serieus beginnen te worden.

Zeker niet alleen maar opbouw

Dat is dus één reden waardoor de film origineel weet te zijn, maar een andere is zoals gezegd ook het feit dat het niet al te veel tijd verspilt- en alleen maar voor het grootste gedeelte opbouw zou zjin. Dit is zelfs hetgeen wat deze film met name origineel weet te maken.

Het is enorm verfrissend hoe dingen vrij snel expliciet en bloederig beginnen te worden. Het mysterie van het geheel blijft hiermee echter ook in stand, aangezien je nooit helemaal weet wat er precies gaande is. Deze benadering werkt erg prettig, aangezien het de film ook een goed hoog tempo meegeeeft.

Blijft niet zonder zijn minpunten

Binnen zijn genre werkelijk dan ook een meer dan prima film, al moet ik echt wel erkennen dat het ook minderen elementen heeft.

Zo is het hoofdpersoon vermakelijk, maar vaak ook wat irritant. Best lastig voor een film waarin de camera voor zo'n 90% van de tijd op haar is gericht. Ik weet niet goed waarom de film haar zo'n enorm sterke Corona ontkenner heeft gemaakt. Het wekt in ieder geval zeker geen sympathie wanneer ze hierover weer eens in iemand zijn of haar gezicht begint te schreeuwen. Wellicht dat ik ergens hiermee een dubbele laag heb gemist, maar als dat het geval is had de film dit ook wel even wat duidelijker kunnen maken, om de boodschap ook beter over te laten komen.

En ja, de film in het algemeen is toch ook wel wat veel af en toe. Het is erg lastig om zowel realistisch als een goede horrorfilm te zijn natuurlijk en op een gegeven moment geeft de film dan ook maar op, om vervolgens een volwaardige horror film met veel bloed en geweld te worden. Dit is leuk voor een tijdje, maar begint na verloop van tijd toch wel wat langdradig te worden, aangezien de film qua verhaal verder vrij weinig te bieden heeft. Ondanks dat de film nauwelijks langer dan een uur kort is, voelt het toch alsof het zo'n 15 minuten te lang doorgaat.

Met name voor de liefhebbers

Maar voor met name de liefhebbers van films die een found footage benadering nemen valt er meer dan genoeg te genieten met deze film. Het is zowel origineel als vermakelijk en de film heeft hoe dan ook de meest originele aftiteling die je waarschijnlijk ooit gezien zult hebben.

7/10


Bekijk trailer