Filmrecensie: Cha Cha Real Smooth (2022) Geregisseerd door Cooper Raiff


Met "Cha Cha Real Smooth" heeft Apple TV+ na "CODA" en regelrechte winnaar in handen. Het is een lieve film, die op de juiste momenten de juiste snaren weet te raken qua drama, met een aantal zeer goede acteerprestaties.

Bekend patroon

De film volgt goed het bekende patroon van iemand die tot een minderheidsgroep behoort en echt een familie man is, maar tegelijk ook niet per se enorm goed bij zijn familie past en het leven- en wat hij van het leven zou willen, nog volop aan het ontdekken is.

Ja, ik trek niet voor niets de vergelijking met "CODA". Het volgt namelijk vrij veel van dezelfde patronen van deze Oscar winnende film, waarbij het uiteraard wel de locaties en zijn personages veranderd en ook wel degelijk originle verhaallijnen kiest. Het blijft echter allemaal wel erg bekend voelen, wat wellicht ook voor een groot gedeelte komt doordat de film in veel opzichten over het dagelijke 'normale' leven gaat.

Over het ware leven

Het is een film zonder al te veel opsmuk. Een film die dan ook voor realisme en terughoudendheid gaat wat zijn drama betreft. Over het ware leven dus, waarin ook niets voelt alsof het bijster overdreven is. Alles wat in deze film gebeurt zou ook echt kunnen gebeuren en alle personages die in deze film rondlopen zou je ook zo in het echte leven tegen het lijf kunnen lopen.

Het is fraai hoe deze film daarnaast zijn thema's niet enorm zwart-wit benaderd, maar zich juist op de kleine nuances concentreert waar het leven vol mee zit en ervoor zorgen dat je uiteindelijk gevormd zal worden en je plek in het leven zal vinden.

Goede balans tussen drama en vermaak

Het is ook knap hoe de film niet alleen zijn hoofdpersoon goed weet te ontwikkelen en een bepaalde gelaagdheid weet mee te geven, maar ook een groot aantal van de bijrollen worden zeer goed neergezet in de film.

Zo heeft iedereen in deze film zijn eigen rugzakje en menselijke zwakheden, vragen en twijfels, zonder dat het ooit de kant van het zware drama opgaat. Nee, deze film weet knap de juiste delicate balans tussen humor en drama te vinden, waardoor deze film enorm vermakelijk is om te kijken, zonder dat dit verder afbreuk doet aan het effect van zijn drama.

Indrukwekkende Raiff

Cooper Raiff, die de film ook nog eens had geregisseerd en geschreven, is het stralende middelpunt van de film. Persoonlijk had ik nog niet eerder van hem gehoord en denk ook niet dat ik hem ooit eerder in een film gezien heb, maar zijn acteerprestaties in deze film zijn ronduit indrukwekkend. Hij weet een personage neer te zetten die verre van perfect is, maar waar je als kijker wel vrijwel 'direct' verliefd op raakt, omdat hij duidelijk het hart op de juiste plek heeft zitten.

Extra indrukwekkend dat hij op vrij jonge leeftijd daarnaast deze film had geregisseerd en geschreven en hoe fijn is het dat ook jonge talentvolle personen de kansen krijgen om relatief grote films te maken. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het verdere verloop van Raiff, die er in ieder geval vooralsnog erg rooskleurig uitziet.

Een heerlijke film

Het is werkelijk een heerlijke en meer dan prima film, die ik persoonlijk ook altijd boven "CODA" zal verkiezen. Aangezien die film dit jaar echter de grote prijzen had gepakt zal deze film helaas overgelagen gaan worden, omdat het veel van dezelfde patronen volgt en verdere overeenkomsten vertoond. Qua vermaak, effectivieit van zijn drama en al zijn personages is het echter een superieure film, die veel lof en een groot publiek verdient.

8/10


Bekijk trailer