Filmrecensie: The Princess (2022) Geregisseerd door Le-Van Kiet


Het is enorm zonde wanneer een goede film tegengehouden wordt door zijn verhaal. Dat is absoluut dan ook het grootste probleem met "The Princesss", die vermakelijke en goede actie plaats laat vinden in een verhaal dat iedere vorm van richting mist.

Geen Disney prinses

Nee, vergis je niet. Dit is geen Disney prinses. Iets wat de film ook vrij snel duidelijke weet te maken. Het is een vrij geweldadige actiefilm, die zijn geweld en actie vermakelijk weet te maken, zoals een goede Aziatische genrefilm. Dit is geen toeval, aangezien regisseur Le-Van Kiet in Azië geboren is en ongetwijfeld met dit soort type films was opgegroeid.

Ook dat soort films doet het verhaal er lang niet altijd enorm veel toe, maar in dit geval beperkt het de film echt wel iets te veel.

Behoorlijk eentonig

De film kiest er heel bewust voor om het verhaal zich op slechts op één locatie af te laten spelen. Het grootste gedeelte van de film gaat dan ook over de prinses in de toren, die constant belaagd wordt door een nieuwe aanvaller. Hoewel dit vaak vermakelijk is, aangezien het goed is gefilmd en gechoreografeerd is, is het ook echt enorm monotoon. Na verloop van tijd zal je er dan ook echt wel een beetje klaar mee zijn en is het wachten tot het verhaal zich verder zal ontwikkelen. 

En ja, uiteraard vinden er echt wel wat ontwikkelingen plaats, maar het is allemaal niets wat als een enorme verrassing zal komen of iets wat de film goede diepere lagen geeft. Het komt er meer op neer dat de film oppervlakkig vermaak biedt, wat geen enorme ramp is, maar de film er wel in alle opzichten van weerhoudt om ooit uit te kunnen groeien tot iets écht goeds en bijzonders. Dat is enorm zonde, aangezien de film verder wel degelijk enorm goed in elkaar zit.

De actie redt de film

Joey King hoeft qua klassiek acteerwerk niet eens vreselijk overtuigend te zijn in haar rol, aangezien de actie verreweg al het meeste werk voor haar doet. Door hoe de actie in beeld is gebracht en gechoreografeerd werkt haar personage zowel als leuk als overtuigend. Het klinkt op papier enorm onwaaschijnlijk, een prinses die een grote actieheld blijkt te zijn die geweld absoluut niet schuwt, maar in de praktijk weet dit concept wel degelijk goed te werken.

Ja, zijn actie is dan ook het absolute hoogtepunt aan deze film. Het is van een dermate hoog niveau dat het de film ook alsnog weet te redden. Het is niet genoeg om het allemaal heel geweldig of memorabel te maken, maar wel degelijk goed genoeg om dit een vrij leuke film te maken, die met name de liefhebbers van (Aziatische) genrefilms nog altijd behoorlijk zal vermaken.

Ook zijn slechteriken komen niet goed uit de verf

Het blijft hierbij echter dus nog wel altijd enorm zonde dat het verhaal maar niet van de grond wil komen. Dingen gaan nooit een goede of interessante richting op, waardoor ook zaken zoals zijn slechteriken maar matig uit de verf komne, ondanks dat met name Olga Kurylenko echt wel een prima rol weet te spelen.

Ook Dominic Cooper is zeker niet slecht, maar zijn personage lijdt wel behoorlijk onder het matig geschreven script, waardoor hij uiteindelijk meer als een tekenfilm slechterik overkomt. Net iets te gefoceerd kwaadaardig en het verhaal geeft hem verder geen goede achtergrond of motivatie, buiten de gebruikelijke dingen die je zou verwachten.

Verwacht niet meer dan vermaak

Het is echt nog altijd wel vermakelijk genoeg, maar verwacht alsjeblieft ook absoluut niet meer dan dat.

6/10


Bekijk trailer